Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Vinst i välfärden: Socialdemokraterna slåss med väderkvarnarna

Signerat – Gunnar Jonsson.

Nog försöker ordförande Löfven hålla emot i den praktiska politiken. LO-kongressen visade dock vilken antipati som finns inom socialdemokratin mot allt slags vinstdrivande i välfärden. Och partiledningen spelar själv på strängarna när den får chansen.

Efter Caremaskandalen gav regeringen i höstas Socialstyrelsen i uppdrag att jämföra offentlig och privat äldreomsorg. Huvudslutsatsen lyder: inga entydiga skillnader.

Kommunala utförare har aningen mer personal per boende, och marginellt fler kommunalt anställda har rätt utbildning. Privata boenden är lite bättre på riskbedömningar och att låta äldre välja vad de vill äta.

Vinstdrivande eller inte spelar ingen roll för olika företags verksamhet. Och kommunala och privata aktörer skiljer sig inte åt när det gäller antal anmälningar om missförhållanden.

Kvalitet är svår att mäta, men resultatet liknar den SNS-studie om konkurrensutsättning som orsakade en skrikig debatt i fjol. Båda rapporterna konstaterar att forskningsunderlaget brister och att fler utredningar behövs. Fanns det avgrundsdjup mellan offentligt och privat borde man dock kunna se skymten av dem. Men icke.

Så vad grundar sig vänsterns agg mot vinster i välfärden egentligen på? Om det inte går att spåra några naturlags- bundna otäcka effekter av privata vinstmotiv borde det vara svårt att ropa på förbud. Den som kan skapa samma kvalitet och ändå generera en liten vinst är knappast en skurk.

Äldreomsorg är ingen grå massa. Det finns bra och dåliga verksamheter, men ännu oftare är ett boende bättre på en del och sämre på annat. Enskild eller kommunal regi avgör inte heller anställdas personliga egenskaper, precis som en lärares skicklighet inte i första hand bestäms av vilken sorts skola undervisningen sker på.

Om skillnaden är försumbar, vad är poängen med valfrihet? Just att kunna välja. Äldre är oftast positiva till möjligheten, oavsett om den utnyttjas eller inte. Detaljer kan vara viktiga.

Socialdemokraters motstånd mot vinster tycks däremot handla om ett strikt moralistiskt perspektiv. Det handlar inte om kvalitet utan om att vinst är fult.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.