Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 11:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/signerat/visdom-for-rodgrona-dova-oron/

LEDARE

Ledare: Visdom för rödgröna döva öron

Sverige har ingått i Natosamarbetet Partnerskap för fred sedan 1994. Vi har haft tusentals soldater i Natoinsatser. Vi övar med alliansen, bidrar till reaktionsstyrkan NRF och är bäst i klassen på Natostandard. Kort sagt, Sverige kan allt med Nato. Utom att vara medlem.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Tomas Bertelman, tidigare ambassadör i Moskva, presenterade på onsdagen sin utredning om de försvarssamarbeten Sverige deltar i. Och de är väl allmänt sympatiska. Haken är att effekterna är ”marginella” när det gäller att täta försvaret.

Problemet med Norden är att samarbete är fint att tala om men av begränsat värde; Norge och Danmark har valt Atlantpakten. Kruxet med EU är att unionen inte håller på med försvar.

Precis som Försvarsberedningen har fastslagit är däremot Nato omistligt för säkerheten i Europa. Med Afghanistan-insatsen snart avvecklad och ett alltmer auktoritärt och aggressivt Ryssland att hantera får alliansens ursprungliga idé om kollektivt försvar en renässans. President Putins överfall på Ukraina gör både balter och andra nervösa.

Riksdagens solidaritetsförklaring säger att Sverige inte kan stå passivt om ett nordiskt eller ett EU-land attackeras, och att vi hoppas på samma hjälp. Det gör att utomstående identifierar oss med Nato. Men icke-medlemmar åtnjuter faktiskt inte de ömsesidiga försvarsgarantierna.

Den politiska vänsterns allergi mot Nato har alltid handlat om USA. Men, som utredaren påpekar, bilateralt samarbete med amerikanerna klarar Sverige sig inte utan. Genom att stå utanför Nato blir vi snarast mer beroende av USA.

Bertelman beskriver en svensk säkerhetspolitik full av motsägelser. Hans slutsats är att dagens försvarssamarbeten inte räcker, att Rysslands utveckling har förändrat situationen och att konsekvenserna av ett Natomedlemskap borde utredas – helst tillsammans med Finland.

Det är ett klokt råd, som dessvärre redan har hamnat i den rödgröna papperskorgen. Vi har ”tydligt markerat att det inte är aktuellt”, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) till TT. Några argument har han inte, och han besvarar heller inga. I Finland står S och tjurar på samma sätt.

Novus/TV4 visar för första gången en liten majoritet för Natomedlemskap. Kanske hänger det ihop med ubåtarna. Eller också ser fler världen som den faktiskt är.