Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Yrsa Stenius trampar över.

Den märkligaste turen kring fenomenet Alex Schulman står inte Schulman själv för, utan Allmänhetens pressombudsman Yrsa Stenius. Ombedd att kommentera nedläggningen av Schulmans blogg utbrast Stenius i tisdagens DN: "Det är en glad nyhet."

Glad nyhet? Att pressombudsmannen har synpunkter på innehållet i våra medier är en sak, att hon ska företräda kränkta privatpersoner mot tidningar en annan. Men när Yrsa Stenius, som tidigare var chefredaktör för Aftonbladet, välkomnar att Sveriges populäraste blogg stänger butiken, då har hon både missförstått sitt uppdrag och grunden för tryckfriheten.

Det finns många röster i samhällsdebatten som vi ogillar, ja, rent av känner motvilja inför. Men det är orimligt att applådera slutet för en verksamhet som inte bär spår av antidemokratiska värderingar, även om den tänjt på pressetiken och gjort narcissismen och de cyniska kommentarerna om kändisar till sin affärsidé.

Yrsa Stenius problem begränsar sig emellertid inte till synen på en enskild blogg. Hon har uppenbarligen större svårigheter med tryckfriheten, vilket avspeglar sig i hennes lama försvar av Nerikes
Allehandas publicering av Muhammed som rondellhund. Hennes kommentarer
är konsekventa och oroande.

I en längre intervju i tidskriften Vi (20/9) redogör Stenius för sina motiv: "I Sverige är ni väldigt förtjusta i konsekvensneutralitet", säger hon. "Men uppväxt i Finland har jag ett lite annat perspektiv. Lever man i skuggan av en makt som Sovjetunionen, som när som helst kan hota landets självständighet, så känner också medierna ansvar för att inte bruka yttrandefriheten hur utmanande som helst."

Den finländska pressens självcensur, anpasslighet och tassande inför makten under det kalla kriget skulle alltså vara ett föredöme för andra länder. Så talar den som tror att medierna är till för att förmedla beställningsarbeten och diplomatiska depescher, för att citera Bo Strömstedt.

Om Yrsa Stenius varit pressombudsman under andra världskriget kan vi vara övertygade om att hon i likhet med utrikesminister Günther starkt hade ifrågasatt Torgny Segerstedts antinazistiska och utmanande publicistik.

Den vetskapen hedrar varken henne eller den institution hon företräder.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.