Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Sista akten i en stor tragedi

Foto: Lina Alriksson

DN 13/10 2017. Människor behandlades som labbmöss, men ingen ansvarig går att ställa till svars. Macchiariniaffären är i alla avsnitt en svart tragedi.

Kirurgen Paolo Macchiarini går fri. Kammaråklagare Jennie Nordins besked på torsdagen innebär att ingen kommer att åtalas för något brott i samband med att tre patienter på Karolinska universitetssjukhuset fick sina strupar utbytta mot plaströr.

Experimenten kommer att skrivas in i historieböckerna kanske främst som en medicinsk och etisk katastrof. Människor behandlades som försökskaniner. Reglerna rundades på de mest arroganta sätt.

Det var aldrig tal om något informerat samtycke. Lika lite var tillståndet för någon av patienterna så akut att det rättfärdigade ett spel med deras liv.

Affären kommer samtidigt att bli ihågkommen som ett vetenskapligt fiasko. Paolo Macchiarinis idé var att doppa syntetiska strupar i ett stamcellsbad och sedan sätta in dem i patienter. Hur skulle detta fungera? Vare sig han eller någon annan kunde ge svar. Metoden var helt obeprövad. Det hela var en bluff som med tiden växte i omfång. Fina tidskrifter publicerade manipulerade försöksresultat.

Det hela var en bluff som med tiden växte i omfång. 

Respekterade läkare och chefer på Karolinska drogs in i bedrägeriet och gjorde sig senare skyldiga till ett försök att mörka detta kollektiva misslyckande. Därför skrivs också Macchiariniaffären in i sjukhusets och KI:s historia som ett allvarigt fall av röta.

Visselblåsarna – de fyra läkarna som slog larm om forskningsfusket och den medicinska svindeln – har belönats av organisationen Transparency International. Dessförinnan utsattes de för hot och trakasserier.

Rättsligt då? Ja, även i detta avseende framstår nu affären som en tragedi. 

Grova brott har utretts – vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Macchiarini har varit misstänkt. Men efter ett utredningsarbete som spänner över 55 000 sidor är beskedet alltså att rättsväsendet inte kan gå vidare.

Åklagaren Jennie Nordin redogjorde på torsdagen för beslutet. Knäckfrågan är inte minst: Har den misstänkte varit oaktsam? Ja, säger utredningen. Därtill trappades vårdslösheten upp för varje operation.

Men när det gäller att slå fast ett direkt samband mellan transplantationerna och patienternas lidande och död har Nordin stött på problem. De som hamnade på Macchiarinis operationsbord var trots allt sjuka. Hur länge hade de levt utan ingrepp? Ingen vet. De två första hade ovanliga cancerformer som gick att behandla men inte bota.

Samtidigt verkar det som att åklagaren gör en annan bedömning än till exempel den utredning som förra året leddes av Kjell Asplund, läkare och tidigare generaldirektör för Socialstyrelsen.

I sin rapport till Karolinska universitetssjukhuset konstaterade han om den tredje patienten att ingreppen kom att "förvärra hennes tillstånd, försämra hennes livskvalitet och innebära ytterligare hot mot livet". Och det låter som ett samband mellan operation och lidande.

Eventuella brott mot etikprövningslagen och läkemedelslagen hann preskriberas innan polisen fick en chans att utreda anmälningarna. Det är en lärdom av historien. Två års preskriptionstid är för kort.

Kjell Asplund riktade förra året stark kritik mot "avsteg från rådande regelverk, särskilt det som gäller skyddet för patienten och patientsäkerheten". Förtroendet för Karolinska har fått en stor knäck. För lite har gjorts för att återupprätta det.

Att ingen kan ställas till svars är det sista ledet i ett stort misslyckande.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.