Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 21:15 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/sjostedt-har-de-underbara-dagarna-bakom-sig/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Sjöstedt har de underbara dagarna bakom sig

Vänstern i Visby.
Vänstern i Visby. Foto: Thomas Karlsson

DN 3/7 2018. Att knuffa Stefan Löfven i armarna på Jonas Sjöstedt var ett misstag av Alliansen. Krafterna i mitten behöver hävda sig starkare efter valet.

Etablerade partier försvagas, mitten tynar, bullriga missnöjesrörelser växer. Denna vecka är det tysk kristdemokrati som sliter sig själv itu. Italien, där eklektiska populister nyss har tagit makten, är ett särfall men ändå typiskt. De gamla partierna i Storbritannien fortsätter att likna två gisslantagna. Ytterkanterna har tagit över.

Svensk politik följer mönstret, delvis. Hittills är vänstern hyfsat oberörd av polariseringen. Jonas Sjöstedt, som hade sin dag i Almedalen på måndagen, är ingen råradikal agitator som Labours Jeremy Corbyn. När han fick frågan av DN vilken historisk politiker han skulle vilja väcka från de döda svarade han inte VPK-ledaren CH Hermansson utan Ernst Wigforss, socialdemokratisk finansminister fram till 1949.

Det är betecknande för Sjöstedts projekt. Målet när han tillträdde blev att göra Vänsterpartiet pålitligt i fler väljares (socialdemokraters) ögon. Vassa kanter har filats ned, Sovjetromantiken slipats bort. Det räckte inte för att få ministerposter i Stefan Löfvens regering, men lönar sig när Sjöstedt nu knycker väljare från regeringspartierna.

Vänsterpartiet har blivit modernare, fast det också förblir nostalgiskt. Sjöstedts blinkning till Wigforss speglar hans samhällssyn: Sverige var som bäst kring Tage Erlanders tid. Kanske dög även Olof Palme, men hans arbetarrörelse och socialdemokrati gick vilse på 1980-talet – återstår alltså för Jonas Sjöstedt att axla manteln.

Partiets dagordning bär syn för sägen. På söndagens DN Debatt skisserade Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson, Vänsterns vallöften. Det hette att staten ska ha en ”stigande ambitionsnivå i välfärdsåtagandet”.

Färdriktningen är högre skatter, större stat, kortad arbetstid. Så synd då att efterkrigstidens rekordår inte har kommit tillbaka.

Sverige under vänsterpartistiskt styre skulle förvandlas till en ensam fattiglapp i civilisationens utkanter.

I Anderssons och Sjöstedts värld är sådant som globaliseringen inte faktum utan nyliberala sammansvärjningar. Det gäller också EU. Sverige under vänsterpartistiskt styre skulle förvandlas till en ensam fattiglapp i civilisationens utkanter.

Nu är Jonas Sjöstedt inte någon sannolik statsminister. Opinionssiffrorna pekar mot ett succéval, med partihistoriska mått. Men Vänstern har en omöjlig position i den nya treblockpolitiken. Inget annat parti ser så irrelevant ut inför en regeringsbildning efter valet. Det mesta tyder alltså på att Sjöstedts lyckosamma period som kravställare i de rödgröna budgetförhandlingarna är över.

Hans egen önskan om nästa regering verkar därför cirkulera kring ”mitten”. Vänsterns huvudfiender i valet är Sverigedemokraterna och Moderaterna, fastän gapet till Centern och Liberalerna också är stort. Vänstertidningen Flammans chefredaktör Anna Herdy resonerade i DN (30/6) också kring hur Stefan Löfven skulle kunna knyta till sig "något av allianspartierna", det vill säga C eller L.

Tanken är väl att Jonas Sjöstedt också ska vara med på ett hörn under nästa mandatperiods budgetförhandlingar. Ungefär som nu. Vilken sorglig tulipanaros en sådan regering skulle bli. Ett fiasko.

Det var alliansen som knuffade Stefan Löfven i armarna på Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt. Borgerlighetens översluga baktanke var att resultatet skulle bli en läxa för väljarna. Den strategin verkar ju inte ha imponerat.

Mittens rike i svensk politik finns kring bejakandet av marknadshushållning, företagande, pluralism, globalisering, en återhållsam men stark välfärdsstat. De krafterna behöver hävda sig mycket starkare efter valet. Eran Sjöstedt får vara slut.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.