Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-19 19:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/skippa-familjeveckan-om-du-menar-allvar-magdalena-andersson/

LEDARE

Ledare: Skippa familjeveckan om du menar allvar, Magdalena Andersson

Rätt läge att öppna plånboken.
Rätt läge att öppna plånboken. Foto: Johan Jeppsson/TT

DN 2/9 2021. Finansminister Magdalena Andersson (S) gör rätt som fortsätter med kraftfulla stimulanser. Men satsningarna bör leda till fler jobb, inte mer ledighet.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.

Det är lätt att döma ut det som valfläsk – de 74 miljarder kronor som finansminister Magdalena Andersson (S) anser att hon kan spendera under nästa år utan att höja några skatter eller skära i någon del av statens utgifter. Och som hon började pytsa ut på en pressträff med finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (MP) på onsdagen.

Det är inte lika mycket pengar som i årets budget, för vilken reformutrymmet var 105 miljarder. Men rekord för ett valår. Och ekonomin befinner sig inte längre i fritt fall. Återhämtningen är i full gång.

Konjunkturinstitutet tycker därför att regeringen bara ska satsa 40 miljarder på ofinansierade åtgärder. Och i stället fokusera på att fylla ladorna igen.

Men det finns goda sakliga skäl för att fortsätta med lånefinansierade stimulanser. Andersson hänvisar själv till de lärdomar från finanskrisen som har dragits av tunga internationella organisationer som IMF och OECD. Den gången gjordes åtstramningarna för tidigt – återhämtningen snöptes i sin linda, arbetslösheten fastnade på högre nivåer än nödvändigt, löneutvecklingen hämmades.

IMF uppmanar också regeringen i sin senaste Sverigerapport att inte dra tillbaka stimulanserna för snabbt. Samma råd ger Magdalena Anderssons företrädare Anders Borg (M) i en intervju i Svenska Dagbladet (15/5).

Sverige har ekonomiska muskler. I sådana här lägen ska vi använda dem.

Borg noterar att ”vi alla som var med efter finanskrisen 2008 har funderat mycket på om inte åtstramningarna i Europa men också USA bidrog till att det blev en rätt medioker utveckling”. Han konstaterar att Sverige borde ”go big” och slår fast att ”åtminstone i år och nästa år” kan finanspolitiken ”vara betydligt mer expansiv”.

Sverige har ekonomiska muskler. I sådana här lägen ska vi använda dem. Faktum är att trots historiska stödpaket det senaste året så uppgår statsskulden endast till drygt 40 procent av bnp. I Holland och Tyskland – två länder med erkänt goda statsfinanser – ligger skuldnivån på 56 respektive 70 procent.

Men att Magdalena Andersson gör rätt i att öppna plånboken betyder inte att pengarna bör spenderas hur som helst.

Flera områden behöver akuta tillskott. Sjukvården, naturligtvis, där en ny tuff vinter ska hanteras och vårdskulden betas av. Rättkedjans alla led kan inte vänta på sina pengar. Inte heller försvaret. Klimatomställningen kräver investeringar.

Men vad som framför allt motiverar stimulanserna är jobben – att se till att arbetslösheten och i synnerhet långtidsarbetslösheten inte biter sig fast.

Så sänk gärna skatterna på arbetsinkomster – som Andersson och Lindhagen på onsdagen meddelade att de tänker göra. Sänk arbetsgivaravgifterna för att skapa fler enkla jobb. Och satsa på språkinsatser och yrkesutbildningar för dem som står längre från arbetsmarknaden.

Om Magdalena Andersson vill visa att det är av strikt sakliga skäl hon blåser på i nästa års budget bör hon även avstå från att införa den S-märkta familjeveckan. Just nu är det inte mer ledighet som behövs.

Dessutom vore det välgörande om finansministern inte bara plockade de råd hon gillar från IMF, som också understryker att Sverige måste liberalisera stelbenta arbets- och bostadsmarknader. Det är i kombination med strukturreformer som stimulanserna skulle ge bäst effekt.

Och så borde Magdalena Andersson staka ut en tydlig väg tillbaka till överskott, som det finanspolitiska ramverket förbinder henne att göra. Riksrevisionen riktade förra året kritik mot finansministern för att hon underlåtit att göra det.

Det är ett ansvarsfullt agerande i goda tider som gör att det nu går att leverera de stimulanser som stunden kräver.

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt