Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Skydda dem som skyddar oss

Raketer rätt riktade.
Raketer rätt riktade. Other: Johan Nilsson/TT

DN 3/1 2018. Kriminaliteten och utanförskapsproblematiken är så allvarliga hot att de kräver extraordinära åtgärder och nya angreppssätt.

Kristianstad: En polispatrull känner sig så hotad av unga med raketer att en av poliserna drar sitt vapen.

Landskrona: Under sju dagar i sträck kring årsskiftet angrips räddningstjänsten med raketer. Bland annat kastar förövarna in en raket på en skola för att sedan ligga i bakhåll när brandkåren kommer dit. Vid ett tillfälle tvingas räddningspersonalen att retirera. Nu måste polisen säkra området innan räddningstjänsten går in, rapporterar SVT.

Eskilstuna: Ungdomar attackerar boende, stadsbussar och poliser med fyrverkeripjäser.

Helsingborg: Raketer mot räddningstjänsten.

Södertälje: Nödraketer skjuts mot en bostad, smällare slängs mot poliser. Även i Stockholmsförorten Husby attackeras poliser av maskerade unga.

Det finns inga som helst skäl att ta lätt på attacker mot poliser och annan blåljuspersonal bara för att vapnen ofta är inköpta på laglig väg och under beteckningen ”nyårsfyrverkerier”. Det är dessutom uppenbart att de bara är en förlängning av en svart trend under senare år, där ungdomsgäng är inblandade i konstanta revirstrider mot polisen. Och i bakgrunden: de tungt kriminella organisationerna som vill ha ”sina” territorier i utsatta områden i fred, inte minst för att sälja droger, och vars spärrar mot att döda sina rivaler bara blir svagare.

Även gentemot polisen tycks våldströsklarna bli allt lägre. I Malmö sprängdes nyligen en polisbil när den stod parkerad utanför polisstationen mitt i ett bostadsområde. I Uppsala i slutet av november skedde en explosion vid polishuset. Det misstänks ha varit en handgranat som kastats mot en polisbil. Månaden dessförinnan besköts en polismans hem i Västerås.

Det har sagts många gånger förr, och tål att upprepas, att denna utveckling är oacceptabel. Ambulans och brandkår är trygghetens frontsoldater. Polisen är i sin tur demokratins och rättsstatens yttersta garant. Samhället måste göra allt för att freda dem i deras yrkesutövning. I januari ska ”Blåljusutredningen” läggas fram för regeringen. Det blir ett utmärkt tillfälle att skärpa straffen för angrepp på dem som är till för att skydda oss. 

Men hårdare straff är meningslösa om de inte kan verkställas. Det viktiga är att dessa brottslingar, vars verksamhet ibland kan liknas vid terrorism, grips och lagförs.

Själva arkitekturen i många bostadsområden underlättar för brottslighet och försvårar för polisen.

Det är inte bara Sverige som har dessa problem. I sitt nyårstal tog Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen upp den danska situationen med utanförskap, brottslighet och parallellsamhällen. Hans budskap lät drastiskt: ”Riv ghettona”.

”Vi ska sätta ett nytt mål om att avveckla ghettona helt. På vissa platser ska betongen brytas upp och byggnader rivas. Sprid invånarna över olika områden”, sade den borgerliga statsministern.

Många kommer säkert avfärda utspelet som sedvanlig dansk cynism. Men Lars Løkke Rasmussen har två goda poänger:

För det första stämmer det att själva arkitekturen i många bostadsområden underlättar för brottslighet och försvårar för polisen. I miljonprogramskvarteren finns gångbroar där man kan kasta saker på polis och brandkår, det är lätt att blockera de få bilvägar som finns och enkelt att komma undan till fots och på moped. 

Polisens rapport ”Utsatta områden” från juni 2017 tar också upp trångboddheten i de utsatta områdena som en riskfaktor i sig: ”Trångboddheten gör att ungdomar tillbringar sin lediga tid ute i området då det inte finns plats i hemmet. Den offentliga miljön blir i stället deras vardagsrum som de delar med de kriminella.”

För det andra har den danska statsministern i sitt uttalande ett ännu viktigare budskap mellan raderna. Vad han säger är att regeringen är villig att tänka utanför de gängse ramarna för att komma åt parallellsamhällenas problem. Det är alltför lätt att komma med vanliga politikerutfästelser om antingen hårdare tag och fler poliser eller fler jobb och bättre fritidsgårdar. 

Lars Løkke Rasmussen markerar att kriminaliteten och utanförskapsproblematiken är så allvarliga hot mot hela landet att de kräver extraordinära åtgärder och nya angreppssätt. Samhället måste finnas överallt, inte minst i de utsatta områden där det behövs som mest. 

Utanförskap, bostadssegregation, arbetslöshet, sviktande skolor är resultatet av det gamla – en rivning är med Strindbergs ord till ”för att få luft och ljus”.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.