Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-14 21:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/slapp-bostadsmarknaden-loss-annars-blir-det-aldrig-var/

Ledare

Släpp bostadsmarknaden loss, annars blir det aldrig vår

Illustration: Magnus Bard

DN 23/10 2018. Den svenska bostadsmarknaden är ett moras. Så länge ingen gör något åt hyresregleringen kommer den situationen att bestå.

DN:s ledarredaktion
Rätta artikel

Människor måste ha någonstans att bo. Annars är det, milt uttryckt, svårt att få ihop resten av livspusslet. Folk måste också kunna flytta, för att de bor för trångt eller för stort, för att de vill byta stadsdel och för att de får jobb på annan ort.

Dessvärre fungerar den svenska bostadsmarknaden så illa att den står i vägen för både individers drömmar och företagens behov av att rekrytera. LO:s bostadsrapport, som DN skrev om på måndagen, gav ännu en bild av hur svårt det är även för medelinkomsttagare att ta sig fram. Men politikerna är rädda att trampa väljare på tårna.

Efter en period av relativt högt bostadsbyggande bromsar takten igen. Men att det skulle gå att ”bygga bort” bostadsbristen är en illusion. Att en miljon människor står i kö bara i de tre storstadsområdena beror inte på att allihop är hemlösa. Det visar bara hur dysfunktionell marknaden är.

Innan Socialdemokraterna inser detta kan bostadsköerna hinna fördubblas några gånger till. Men alla partier måste slakta heliga kor.

Boverkets nationalekonom Bengt Hansson påpekar att det är massor av luft i köerna och att Sverige egentligen bygger mer än vad som behövs (SvD 30/8). Antalet bostäder per capita är långt högre än i till exempel USA.

Ett grundfel är hyresregleringen som infördes under andra världskriget. Kloka professorer som Assar Lindbeck ville ta bort den redan på 60-talet. Bruksvärdessystemet innebär låga hyror för ofta välbetalda insider i stadskärnorna. De bor kvar, stort, billigt, även när barnen flyttar ut. Ungdomar och invandrare göre sig icke besvär. Den rörlighet på marknaden som alla skulle må bra av existerar inte.

Bolagen måste bygga så att folk har råd att bo, är ett slitet slagord. Men nyproduktion kostar. Planprocesserna är tröga, byggreglerna många, markpriserna har skjutit i höjden.

Den stela hyresmarknaden är en förklaring till prisutvecklingen på bostadsrätter. Att köpa blir enda sättet att hitta någonstans att ställa sängen. Stor efterfrågan ger dyrare lyor. Därmed har hushållens skuldsättning ökat kraftigt, vilket skapar risker för hela samhällsekonomin. Sedan finanskrisen har räntorna dessutom varit rekordlåga.

Svaret har blivit amorteringskrav och lånetak. Högre räntor kommer förr eller senare. Men effekten blir återigen att den som inte redan har en bostad stängs ute. När antalet potentiella köpare minskar pressas byggandet ned.

Socialdemokraterna har alltid hårdnackat vägrat att göra något åt hyresregleringen. I stället ska subventioner rädda världen, som det misslyckade investeringsstödet som infördes av den förra regeringen.

Men Alliansen hade inte heller något vidare facit. Fastighetsskatten kapades rejält, vilket kompenserades med höjd reavinstskatt på bostadsförsäljning. Ännu ett högt hinder för rörligheten monterades in.

Och alla har de låtit de orättvisa ränteavdragen ligga kvar, i stället för att trappa ned dem när räntan är låg.

Blocköverskridande samarbete antas ofta vara nyckeln till stora reformer. Alla tar ansvar och delar lika på hundhuvudet. När det gäller bostadspolitiken finns anledning att vara skeptisk.

Utan att ta itu med hyresregleringen finns inte en chans att rätta till bostadsmarknaden. Höjda och riktade bostadsbidrag kan ta hand om kortsiktiga fördelningsproblem. I längden skulle propparna på marknaden lossna och valmöjligheterna för de flesta bli större.

Innan S inser detta kan bostadsköerna hinna fördubblas några gånger till. Men alla partier måste slakta heliga kor.

Rörlighet på bostadsmarknaden ger även arbetsmarknaden en skjuts. Det skapar tillväxt. Och det är faktiskt också något som skulle ge fler människor råd att bo som de vill.