Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Små steg mot ett gott flyktingmottagande

Foto: Magnus Bard

DN 29/3 2018. Inget asylsystem ger perfekt kontroll, eller omedelbar integration. Men regeringens mottagandeutredning är steg i rätt riktning.

Ordning och reda i Sveriges asylmottagande – går det att ordna? Efter flyktingkrisen 2015 satte regeringen och ansvarig minister Ylva Johansson (S) sitt hopp till en statlig utredning.

Svaret, som kom i och med onsdagens betänkandeEtt ordnat mottagande”, är ja och nej. Lösningar som vid en första anblick verkar enkla döljer en verklighet som lär förbli ganska stökig. Det vore bättre om både regering och opposition vågade erkänna: Inget asylsystem ger perfekt kontroll, eller omedelbar integration.

Många av utredarens förslag kan kallas återställare. Idén om att inrätta särskilda ”ankomstcenter” dit flyktingar måste anmäla sig och stanna sin första månad liknar en återgång till tidigare centraliserade asylmottagandesystem.

Men att något är beprövat behöver ju inte betyda att det är fel. Migrationsverkets jobb skulle underlättas om människor inte omedelbart spreds vind för våg. Dessutom möjliggör det för andra myndigheter att få svar på elementära frågor. Vem är du? Behärskar du något yrke? Har du en utbildning? Någon allvarlig sjukdom?

I gengäld får samhället en chans att presentera sig: ”Hej och välkommen hit. Här är de grundläggande sakerna du behöver veta om Sverige.” En månad verkar vara en lagom tid för denna ömsesidiga introduktion.

Det viktigaste förslaget gäller en åtstramning av den lag om eget boende, ebo, som infördes i mitten av 1990-talet. Nuvarande ordning är avskydd i kommuner som Södertälje och Malmö, där många flyktingar trängs. Bland politiker i grannkommuner – och på nationell nivå – har det förstås varit en bekväm och billig lösning.

Alltför bekväm, måste medges. Uppemot hälften av flyktingarna som har anlänt till Sverige de senaste 20 åren har ordnat sitt boende. Priset sågs särskilt i samband med flyktingkrisen, då bland annat Boverket rapporterade om skenande trångboddhet, misär och rovdrift på nyanlända.

Systemet har kunnat försvaras med en vacker tanke. Att flyktingar fixar boende och flyttar dit de vill är i grunden i sin ordning. Människan vet ofta bäst själv. Hon dras till arbete och andra möjligheter.

Systemet med ebo har höjt risken för onda spiraler

Den tendens som migranter i alla tider har haft att bilda enklaver är generellt av godo. Där behöver människan inte slitas upp helt och börja från noll – det finns nätverk, kunskap och ett tillgängligt socialt kapital att ösa ur från första dagen. En sådan gemenskap kan fungera som språngbräda in i det nya samhället.

Någonstans finns dock en brytpunkt. Det sociala kapitalet i en utsatt stadsdel kan sjunka till noll, eller negativt. Om många flyktingar tvingas in i samma område på mycket kort tid – vad är då den gemensamma grunden? Förvirringen, tröstlösheten, kanske. Isoleringen kan bli permanent.

Systemet med ebo har höjt risken för den sortens onda spiraler. Större kontroll är därför viktigt.

Någon perfekt värld åstadkommer man ändå inte med ”Ett ordnat mottagande”. Kontrollen är skenbar. Hur många ankomstcenter ska Sverige ha? Ska vi dimensionera en apparat efter årets nivå, eller ha tillräckligt med lediga sängar och handläggare även för ett krig i vår närhet?

Utredningens idé med ”avresecenter”, där människor som fått nej ska vistas i väntan på avfärd, framstår också som en skrivbordslösning.

Flyktinginvandrade måste tas emot bättre i Sverige. De måste kunna bosätta sig där det finns jobb, alltså i goda bostadsområden nära våra städer. Små steg dit är bra. Större kliv krävs.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.