Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 10:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/snalblast-och-snedsteg-till-trots-kristersson-har-statt-pall/

Ledare

Snålblåst och snedsteg till trots, Kristersson har stått pall

Ulf Kristersson (M). Foto: Thomas Karlsson

DN 1/7 2019. Under måndagen talar M-ledaren i Almedalen. Han kan blicka tillbaka på en skakig färd sedan han gjorde det förra gången. 

När Ulf Kristersson senast stod i Almedalens talarstol hägrade en inflyttningsfest i Sagerska palatset till hösten. Året som gått har sannerligen varit tufft för M-ledaren. 

Först kom valet. Moderaterna tog sig visserligen förbi Sverigedemokraterna i slutspurten, men det blev ändå det sämsta resultatet sedan 2002. Samtidigt som SD fortsatte att knapra i sig partiets väljare. 

Än värre, Alliansen blev mindre än de rödgröna. Kristersson kunde endast ta makten genom att göra sig själv till Jimmie Åkessons gisslan. M-ledarens dåvarande vapendragare Annie Lööf och Jan Björklund drog den enda rimliga slutsatsen: Stefan Löfven fick fortsätta som statsminister, men endast efter att först ha accepterat en liberal reformagenda. 

Det var bittert för Kristersson. Han hade ju lovats av diverse högerdebattörer, med Dagens Industris ledarsida i spetsen, att om han bara upprepade besvärjelsen ”hokuspokus ändainikaklet” tillräckligt många gånger skulle liberalismen och den exkluderande nationalismen bli kompatibla. 

Det var en villfarelse.

Våren blev inte mycket enklare. Ebba Busch Thor fick luft under vingarna. Moderaterna sjönk som en sten. Ett tag verkade det som att de skulle bli omsprungna av Kristdemokraterna.

Trots det har Ulf Kristersson stått pall. M:s tapp, först i valet till SD, därefter till KD, skapade tryck för en högersväng, att ta ett kliv mot Jimmie Åkesson. 

Och visst: M-ledaren har visat att han är beredd att göra sig beroende av SD, bara han får statsministerposten. På lokalt plan – i Staffanstorp och Sölvesborg – har partiets företrädare gått ännu längre. Där omfamnar man både Sverigedemokraternas mandat och politik.    

Det faktum att de allmänborgerliga väljarna lämnar KD på grund av abortfrågan understryker att det inte är kulturkonservatism de söker.

Men över lag har Moderaterna hållit gränsen. I sak har man inte skiftat särskilt mycket. Tonläget har inte förändrats dramatiskt, det heller. Något konservativt block har det inte varit tal om.

Senaste tiden har belöningen kommit. EU-valet gick oväntat bra. Opinionsmätningarna pekar uppåt. 

Visst bör partiet skicka Lars Adaktusson en tacksamhetens tanke. Men det faktum att de allmänborgerliga väljarna lämnar KD på grund av abortfrågan understryker att det inte är kulturkonservatism de söker. Särskilt mycket att vinna på att svänga höger finns nog inte.

Det är för väl att Ulf Kristersson – snålblåst och snedsteg till trots – härdat ut. Sverige behöver sitt borgerliga statsbärande parti. Och att det står stadigt på sitt liberala ben.  

Ironiskt nog har moderatledaren januariavtalet att tacka för mycket. Uppgörelsen gav Sverige en stabil regering, som inte är beroende av hur Sverigedemokraterna röstar. M har kunnat inta en tydlig oppositionsroll. Partiet behöver inte i alla lägen snegla på SD. 

Så har Ulf Kristerssons tävlan med Ebba Busch Thor också mest handlat om vem som kan vara tuffast mot Stefan Löfven. Inte vem som apar efter Jimmie Åkesson bäst. Det har varit sunt. 

Ändå rymmer även denna dynamik risker för Kristersson. Under våren har M mullrat i en rad frågor där partiet ofta gjort upp med S – energin, försvaret, migrationen. 

Ibland har Moderaterna haft rätt i sak. Man ska stå upp för sin egen politik. Men de två stora partiernas förmåga att göra upp är viktig för att flytta tyngdpunkten från ytterkanterna till politikens centrum. 

Den förmågan ligger det i Ulf Kristerssons intresse att värna, inte minst om den där inflyttningsfesten i Sagerska palatset ändå blir av efter nästa val.