Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-05 15:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/sofia-nerbrand-antligen-far-jag-resa-till-stadsdelen-kopenhamn-igen/

Ledare

Sofia Nerbrand: Äntligen får jag resa till stadsdelen Köpenhamn igen

Nyhavn i Köpenhamn.
Nyhavn i Köpenhamn. Foto: Jannike Kihlberg

Från och med lördagen får skåningar komma in i Danmark. En storstadsregion i två olika länder blir hel igen efter fyra månader med stängda gränser. 

Som Malmöbo har jag under fyra månader saknat att inte kunna resa till den större stadsdelen, Köpenhamn. Men från natten mot lördagen släpps tacknämligt skåningar in i Danmark igen. Det har känts surrealistiskt att se den danska huvudstadens silhuett på andra sidan Öresund och veta att dansk militär vaktat bron mot ovälkomna svenskar. 

Måhända bidrog danskarnas resoluta beslut att stänga gränsen mot Sverige den 14 mars till att smittspridningen blivit lägre i Skåne än i övriga landet. I södra Sverige reser vi in och ut i världen från Kastrup. Ändå har det varit märkligt att inte få ta en tur till Själland som ligger betydligt närmare än de två timmar som de svenska reserestriktionerna inom landet stipulerade. 

För att dämpa min saknad har jag tittat på den danska tv-serien ”Borgen” under den senaste tidens regniga kvällar. Den handlar om dansk politik och journalistik och skildrar danskarnas ministerstyre och mer raka kommunikation. Att Danmark genomförde en betydligt striktare coronastrategi än Sverige är ingen slump.

Att Danmark genomförde en betydligt striktare coronastrategi än Sverige är ingen slump.

Statsminister Mette Frederiksen (S) tog snabbt kommandot, fattade beslut och har gång på gång publikt redogjort för bevekelsegrunderna. I mitten av mars hade Sverige lika hög smittspridning som de övriga nordiska grannländerna, men vår regering och expertmyndighet valde medvetet en egen väg – med sorgligt resultat. 

Regissören Staffan Valdemar Holm, som levt länge i både Danmark och Sverige, säger i en lång intervju om ”danskjävlar” och ”stela svenskar” i Berlingske (2/7) att: ”Jag tror inte alla danskar är medvetna om att när de åker till Skåne ser de Danmark”. 

Den ledande politikern i Region Skåne, Carl Johan Sonesson (M), har i sina dagliga uppdateringar på Facebook under våren kritiserat beslutsfattarna i Stockholm för att de lyfte reserestriktionerna före midsommar. Regionen slog i juni fast att ”vi ska jaga viruset ur Skåne” och gick på eget bevåg över till att testa, smittspåra och isolera. Från och med tisdag kommer Skånetrafiken att dela ut munskydd till de som vill bära det på bussar och tåg. Mer WHO än Folkhälsomyndigheten alltså. 

För att fira att Nordens största storstadsregion har blivit hel igen ska jag ta en öl på dansk mark – på behörigt avstånd från andra.

Skåningar är svenskar, men i Skåne är Stockholm mer avlägset än Köpenhamn både geografiskt och på vissa kulturella plan. Om Skåne skulle kunna bli en brygga för Sverige till resten av världen vore det förnämligt. Ibland skulle Stockholm rent av kunna ta intryck och lära av den södra provinsen.  

I helgen kommer jag att bryta mot det svenska utrikesdepartementets småaktiga avrådan från att resa till de nordiska grannländerna. För att fira att Nordens största storstadsregion har blivit hel igen ska jag ta en öl på dansk mark – på behörigt avstånd från andra.

Ämnen i artikeln

Danmark
Skåne
Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt