Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-19 08:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/sofia-nerbrand-civila-dor-dar-nar-anstandigheten-kriminaliserats-har/

Ledare

Sofia Nerbrand: Civila dör där när anständigheten kriminaliserats här

Nära 700 båtflyktingar har hittills drunknat i Medelhavet i år. Foto: Anders Hansson

EU måste lösa migrationsfrågan. Både för flyktingarnas och européernas skull. 

I detta nu bombas vanliga människor till döds i Syriens Idlibprovins. Inbördeskriget har pågått i över åtta år. Omkring 500 000 personer har mist livet och drygt tolv miljoner – mer än halva landets befolkning – har drivits på flykt.

De bor på gatan i Beirut och i läger i Turkiet och Nordafrika. En rännil har nått säkerheten i Europa, efter att med risk för sitt liv ha tagit sig över Medelhavets förrädiska vatten. Förra året kom cirka 140 000 flyktingar havsvägen, var femte var ett barn. Nära 700 har drunknat hittills i år. Under 2017 sökte drygt 650 000 människor asyl i EU och den största gruppen kommer från det krigshärjade Syrien. 

Européerna har ändå drabbats av migrationspanik. Majoriteten av EU:s halva miljard medborgare anser sig inte ha råd och plats för att ta emot fler asylsökanden. 

Detta illustreras väl av de fartygskaptener som trots förbud och hot om fängelsestraff har plockat upp båtflyktingar och angjort hamnar i Italien eller på Malta. Regeringarna där avsvär sig ansvar för de nödställda och skickar dem genast vidare till mer generösa länder som framför allt Tyskland. 

Migrationsfrågan sår split i EU och en lösning syns avlägsen. Under tiden görs fler och fler arrangemang för att försvåra resor till och inom Europa. Folk dör. Missämjan ökar. Gränskontroller sätts upp.

Empati och civilkurage har blivit något brottsligt; medmänniskor som hjälper flyktingar med mat och husrum hemsöks av polisen i en rad av EU:s medlemsländer. Men tack och lov kommer även motreaktioner. 

Empati och civilkurage har blivit något brottsligt.

På måndagen höll påve Franciskus en mässa för migranter där han predikade: ”Dessa människor är övergivna och luras till att dö i öknen; dessa människor blir torterade, misshandlade och kränkta i interneringsläger”.

”Bara då och då, när en särskilt chockande bild når nyheterna, gnager det moraliskt avskyvärda i denna politik på våra medvetanden”, skriver den brittiske författaren Kenan Malik träffande i Expressen

Det är sant att det medför påfrestningar att ta emot många människor samtidigt. Sverige har problem med integrationen av nya invånare, men man kan inte seriöst hävda att vårt land kollapsade efter flyktingvågen 2015. Europa är en trygg kontinent, särskilt i vårt hörn. Om vi inte i dag, med ett historiskt högt välstånd, skulle kunna fortsätta att ta emot fler flyktingar, hur kunde vi då hysa finska krigsbarn och danska judar under brinnande världskrig för 75 år sedan? 

EU måste lyckas behålla sin humanism och fria rörlighet. Både för flyktingarnas och vår egen skull.