Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-12-03 02:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/sofia-nerbrand-dyrt-och-dumt-att-inte-fixa-obalanser-i-tid/

Ledare

Sofia Nerbrand: Dyrt och dumt att inte fixa obalanser i tid

Klot som villkorar människans liv.
Klot som villkorar människans liv. Foto: AP

Klimatkrisen och pandemin påminner om att människan fortfarande är en biologisk varelse som är beroende av ekosystem och naturlagar.

Människan må ha lagt hela jorden under sig, samtidigt som vi har lämnat ett liv i naturen och flyttat in till städerna – och ut på nätet. Men vi är fortfarande biologiska varelser, som är beroende av ekosystem och naturlagar. Såväl klimatkrisen som pandemin torde påminna oss om detta. Och det borde få oss att göra insatser och investeringar – i tid.

Såväl klimatkrisen som pandemin borde påminna oss om detta. Och det borde få oss att göra insatser och investeringar – i tid.

Filmaren David Attenborough visar i sin dokumentär ”A life on our planet” hur vår art förökat sig och tuktat allt större arealer under hans livstid. Den biologiska mångfalden minskar och temperaturen ökar, vilket på sikt hotar allt levande. Förändringarna kan eskalera i hastighet och omfattning efter en ”tipping point”, och då är det svårare och mer kostsamt att återskapa balans.

Exponentiell spridning av coronaviruset får också förödande konsekvenser. När smittan har blivit för stor och snabb krävs betydligt större åtgärder och uppoffringar än om man stävjar den tidigt.

Tack vare vetenskapliga landvinningar har vi kunskaper om detta och med ny teknik och smartare resursanvändning kan vi undvika katastrofer. Människan har också en förmåga att förstå orsakssamband och förutspå konsekvenser av olika ageranden. Ändå skjuter vi beslut och beteendeförändringar som skulle rädda liv och hälsa framför oss.

Alla vet att många av oss borde äta mindre skräpmat och motionera mer. Ändå är många överviktiga och välfärdssjukdomarna ökar. Och när man väl fått högt blodtryck och diabetes är det svårt att få kroppen i balans igen. Först då kommer självförebråelsen: Varför gjorde jag inget tidigare?

Vi låter förnekelse, prestige, rädsla och lättja trumfa förnuftet. Trots att det är både dumt och dyrt.

Vi låter förnekelse, prestige, rädsla och lättja trumfa förnuftet. Trots att det är både dumt och dyrt.

”Ju förr desto bättre” är förmodligen den viktigaste tumregeln för att skydda den enskilde, mänskligheten och moder natur.

Ytterligare ett klot som villkorar människans liv.
Ytterligare ett klot som villkorar människans liv. Foto: Apollo 8 / NASA

Ämnen i artikeln

Klimatet
Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt