Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-18 20:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/sofia-nerbrand-ett-tag-kommer-lastat-med-drommar-om-europa/

Ledare

Sofia Nerbrand: Ett tåg kommer lastat med drömmar om Europa

Ta tåget på kontinenten.
Ta tåget på kontinenten. Foto: Jörgen Ulvsgärd

Klimatkrisen och pandemin kan ändå leda till något gott: enkla, långa och alldeles underbara tågresor på kontinenten.

Drömma kan man ju. Om att tågluffa runt i ett sömlöst Europa under en ljuvlig sommarmånad. Kontinenten ligger så nära och är ändå så omöjligt långt borta just nu. Gränsen mot Danmark är stängd, få flygplan seglar genom lufthavet.

Men håll ut, det kommer en dag då vi återigen enkelt kan lösa en biljett och ge oss ut på äventyr. Och inte nog med det: Det kommer att bli möjligt att åka tåg genom olika europeiska länder utan många biljetter och byten.

Tyskland presenterade som EU-ordförandeland i höstas ambitiösa planer för hur järnvägsförbindelserna i Europa ska utvecklas (Yle 9/12). Förebild är det legendariska Trans Europ Express, som transporterade passagerare i lyxiga vagnar på 1950- och 60-talen. I projektet TEE 2.0 föreslås 16 direktlinjer, bland annat Zürich-Rom, Berlin-Paris och Zürich-Barcelona. En resa mellan Amsterdam och Rom via Köln, Basel och Milano ska kunna avnjutas utan tågbyten och bli tre timmar kortare.

Och det är inte bara lösa planer: Nattåg ska börja rulla mellan Zürich och Amsterdam samt mellan Wien och Paris i år. Fram till 2024 ska utbudet av tågförbindelser öka mellan fler städer såsom Rom, Bryssel och Barcelona, enligt en uppgörelse mellan järnvägsföretag i flera EU-länder. Och svenska Snälltåget planerar att köra nattåg mellan Stockholm och Berlin via Hamburg 2021.

Tänk att till och med klimatkrisen och pandemin kan leda till något gott: enkla, långa och alldeles underbara tågresor genom Europa.

För att lyckas måste tågbolagen skapa ett gemensamt system så att det blir möjligt att köpa en biljett på ett ställe. Det går inte i dag – man måste pussla ihop resehandlingar och tidtabeller.

Tänk att till och med klimatkrisen och pandemin kan leda till något gott: enkla, långa och alldeles underbara tågresor genom Europa. När man blickar ut över det böljande landskapet kan man lyssna på synthbandet Kraftwerks album Trans Europa Express från 1977.

Ämnen i artikeln

Tåg
Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt