Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-08 02:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/sofia-nerbrand-eu-borde-ge-orban-och-duda-en-nasknapp/

Ledare

Sofia Nerbrand: EU borde ge Orbán och Duda en näsknäpp

Polens president Andrzej Duda välkomnar Ungerns premiärminister Viktor Orbán till ett möte i Warszawa med Visegradgruppen i början av juli.
Polens president Andrzej Duda välkomnar Ungerns premiärminister Viktor Orbán till ett möte i Warszawa med Visegradgruppen i början av juli. Foto: Czarek Sokolowski/TT

Ungern och Polen respekterar inte fria medier och oberoende domstolar. EU behöver markera hårdare mot de medlemmar som negligerar den gemensamma värdegrunden. 

Chefredaktören för den inflytelserika ungerska nyhetssajten Index.hu avskedades häromdagen efter att ha varnat för Viktor Orbáns politiska påtryckningar mot fria medier. Tusentals människor demonstrerade för pressfrihet i Ungern på fredagskvällen. 

Den nationalkonservative premiärministern använde pandemin som förevändning för att börja styra landet via dekret i mars. De som sprider ”falsk information” riskerar mångåriga fängelsestraff. 

Forskningsinstitutet V-Dem vid Göteborgs universitet omklassificerade i våras Ungern från demokrati till en ”elektoral autokrati”. Orbán har rakt av pekat ut liberal demokrati som sin huvudfiende. 

Ungerns vapendragare, Polen, riskerar också att gå i mer auktoritär riktning efter att Andrzej Duda nyligen omvaldes som president. Den polska regeringen undergräver fri journalistik och har avsatt och trakasserat många domare. På måndagen ska justitieministern lägga fram ett förslag om att landet ska lämna Istanbulkonventionen som förbjuder våld mot kvinnor. Tiotusentals protesterade mot detta på Warszawas gator under helgen. 

Alla borde inse problemet med att EU har närt en orm vid sin barm. Kommissionen och Europaparlamentet har inlett så kallade artikel 7-förfaranden mot Polen och Ungern för att deras inrikespolitik bryter mot unionens grundläggande värden. Följden skulle kunna bli sanktioner, som indragen rösträtt i rådet. Men den anklagade duon har lagt in sitt veto för att försvara varandra. 

Alla borde inse problemet med att EU har närt en orm vid sin barm.

Den liberale före detta utbildningsministern Balint Magyar har i sin bok ”Post-communist mafia state” beskrivit hur Viktor Orbán styr en kriminell stat där hans närmaste krets skor sig ekonomiskt, också med pengar från EU. 

Ungern och Polen ska inte få stora EU-bidrag om de åsidosätter rättsstaten och individuella fri- och rättigheter. Unionen kan inte ha medlemmar som negligerar den gemensamma värdegrunden.

Ämnen i artikeln

Ungern
Polen
Demokrati
Andrzej Duda
Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt