Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-23 18:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/sofia-nerbrand-konservativa-maste-se-upp-for-en-ny-nationalistisk-tankesmedjas-locktoner/

Ledare

Sofia Nerbrand: Konservativa måste se upp för en ny nationalistisk tankesmedjas locktoner

Måtte inte Mattias Karlsson (SD) lyckas slå armkrok med den konservativa borgerligheten. Foto: Magnus Hallgren

Sverigedemokraterna inser vikten av långsiktig opinionsbildning och nätverksbyggande och startar en ny tankesmedja. Konservativa inom borgerligheten bör se upp för dess locktoner.

Stiftelsen Fritt Näringsliv är knappast allmänt bekant. Men den har haft mycket stor betydelse för svensk politik under de senaste decennierna. Den marknadsliberala tankesmedjan Timbro är den mest kända egna verksamheten. Stiftelsen har även varit med och finansierat exempelvis Näringslivets medieinstitut, Centrum för rättvisa, Reforminstitutet och samhällsmagasinet Neo – saligt i åminnelse – som undertecknad startade 2006.

Moderatledaren Ulf Kristersson skapade i Timbros regi så kallade generationer med ledande personer från de fyra borgerliga ungdomsförbunden på 1990-talet. Stiftelsens årliga veckolånga höstkonferenser, där ledande politiker, skriftställare, utredare och företagsledare träffades med sina familjer, var också länge en central mötesplats för personer inom den så kallade sfären. 

Man lärde helt enkelt känna varandra, samtalade om politik, hittade gemensamma nämnare och kunde så småningom bilda Alliansen, ivrigt påhejad av tidigare Timbrochefen PJ Anders Linder när han var politisk chefredaktör på Svenska Dagbladet. 

Timbro har också genom Stureakademin utbildat över 300 unga personer som i dag är ledarskribenter, lobbyister, akademiker, politiska tjänstemän och riksdagsledamöter. Detta alumnnätverk kan inte överskattas.

Stiftelsen lyckades bli en bred kyrka för borgerligheten och liberaler och konservativa kunde samsas. Så icke längre tyvärr. De politiska och personliga spänningarna har kommit upp till ytan även utanför partierna.

Nu kommer Timbro också att få konkurrens av en ny, konservativ tankesmedja, som går under arbetsnamnet Hereditas. Sverigedemokraternas ideolog Mattias Karlsson har insett betydelsen av nätverksbyggande, långsiktig opinionsbildning och en gemensam identitet. Han gör ingen hemlighet av att målet är att skapa ett ekosystem kring SD, M och KD. 

Nu kommer Timbro också att få konkurrens av en ny, konservativ tankesmedja, som går under arbetsnamnet Hereditas.

Dick Erixon, före detta centerpartist och medarbetare på Timbro och numera chefredaktör på socialkonservativa Samtiden, har redan gjort resan. Det har också Charlie Weimers. Han är nyvald Europaparlamentariker för SD, men var tidigare KDU-ordförande och stabschef hos Lars Adaktusson (KD). 

Ett tecken i tiden är också att Kristdemokraternas policyansvarige i partiledarstaben, Johan Ingerö, ogenerat publicerar bilder på Facebook från sverigedemokraten Linus Bylunds svensexa. Med fanns också Mattias Karlsson och Markus Uvell, före detta Timbrochef med moderatbakgrund. 

Det hade inte skett obemärkt för några år sedan. Uvell förlorade 2015 jobbet som chef för konsultbolaget Kreab efter att ha twittrat från en middag med nämnde Bylund. Nu har dammluckorna öppnats helt i och med Ebba Busch Thors lunchmöte med Jimmie Åkesson om en stramare migrationspolitik. 

Målet med Hereditas är att hindra att ”den svenska nationen upphör att existera och därmed dör”, enligt Mattias Karlsson. Detta är fjärran från den internationalistiska världsbild och individualistiska värdegrund som Stiftelsen Fritt Näringsliv och Alliansen gjorde till framgångsrik regeringspolitik.

Mattias Karlsson ska inte bara starta en ny tankesmedja, utan även bli SD:s internationella sekreterare. Det är helt logiskt – och paradoxalt: den nationalistiska rörelsen är riktigt duktig på att samarbeta över gränserna. För att ta ett närliggande exempel: Dansk folkeparti är en förebild, tillika systerparti, för SD. I Europaparlamentet ingår SD i partigruppen ECR, som samlar konservativa och euroskeptiska partier från 15 medlemsländer, bland andra polska Lag och rättvisa och brittiska Tories. Deras isolationistiska tankefigurer vore inte välkomna inslag i svensk politik. 

Måtte inte Hereditas locka alltför många av dem som Ebba Busch Thor kallar för ”socialt borgerliga” ungdomar.

Måtte inte Hereditas locka alltför många av dem som Ebba Busch Thor kallar för ”socialt borgerliga” ungdomar. I framtiden kan de nämligen komma att göra Sverige mer inkrökt om Mattias Karlsson lyckas med sitt projekt att bilda en nationalkonservativ motsvarighet till det borgerliga kraftfält som i stället gav svenskarna mer öppenhet, optimism, pluralism och valfrihet. 

Som representant för den av Mattias Karlsson utpekade fienden ”det socialliberala etablissemanget” önskar jag honom således inte lycka till.