Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-04 05:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/sofia-nerbrand-krisen-gor-behovet-att-stoppa-kinesiska-uppkop-akut/

Svensk politik

Sofia Nerbrand: Krisen gör behovet att stoppa kinesiska uppköp akut

Huawei har blivit en symbol för tvivelaktigt kinesiskt inflytande.
Huawei har blivit en symbol för tvivelaktigt kinesiskt inflytande. Foto: Mark Schiefelbein/TT

Kommunistkina skaffar sig makt globalt genom cyberangrepp, finansiering av infrastruktur och företagsköp. Regeringen gör därför rätt i att öka kontrollen av direktinvesteringar som hotar svensk säkerhet.

Ett kallt krig utkämpas mellan auktoritära stater och det öppna samhället. På nätet och i näringslivet. Särskilt Kinas kommunistiska parti utgör ett hot mot demokratier över hela världen. 

Mittens rike skaffar sig medvetet ekonomisk och politisk makt genom cyberangrepp, investeringar i infrastuktur och inköp av företag. Kommunistkina kräver också att kinesiska medborgare och företag – oavsett var de befinner sig i världen – rapporterar till den kinesiska underrättelsetjänsten

Landet eftersträvar att bli en stormakt inom avancerad tillverkning och när coronapandemin sänker världsekonomin blir det enklare att lägga beslag på västerländska bolag. Därför är det bra att den svenska regeringen nu vidtar åtgärder mot utländska direktinvesteringar som hotar svensk säkerhet.

När coronapandemin sänker världsekonomin blir det enklare att lägga beslag på västerländska bolag.

Regeringen har lagt fram en lagrådsremiss för att anpassa svensk lagstiftning till en EU-förordning som börjar gälla i oktober, i syfte att öka kontrollen över vilka aktörer som köper in sig i känsliga verksamheter. 

Vidare har Inspektionen för strategiska produkter och Totalförsvarets forskningsinstitut fått uppdraget att skydda värde­full teknologi och informa­tion. 

EU är en av Kinas viktigaste handelspartner. Det gör att unionen kan ställa krav på ökad respekt för mänskliga rättigheter från kinesisk sida. Den makten bör man använda fullt ut. 

Men i bland annat Tyskland pågår en het debatt för att få en något försiktig förbundskansler Angela Merkel att ännu tydligare sätta hårt mot hårt gentemot Kina. För det riskerar att försämra relationerna och handeln.

Boris Johnson har i dagarna ändrat sig om Huaweis möjligheter att vara med och konstruera 5g-nätverk i Storbritannien. Så sent som i januari fick det kinesiska företaget grönt ljus för att bygga upp till 35 procent av nätverket. Men nu har det brittiska nationella säkerhetsrådet bestämt sig för att satsa på västerländska alternativ till Huawei. 

Diktaturens Kina är ingen dununge.

Den kinesiska ambassadören i London lät då hälsa att kinesiska företag kanske inte kommer att bygga planerade kärnkraftverk och höghastighetståg på de brittiska öarna (The Times 7/6). 

Demokratier gör klokt i att samarbeta för att skapa mer kraft och synergier. Ett bra initiativ i den andan är det nyskapade Inter-Parliamentary Alliance on China, som riksdagsledamoten Fredrik Malm (L) varit med och grundat. 

I detta nätverk ämnar politiker från skiftande partier i ett flertal länder över hela jorden samordna politiken, öka förhandlingsförmågan och informera varandra om Pekings olika drag. Det lär behövas. Diktaturens Kina är ingen dununge. 

Ämnen i artikeln

Kina
Demokrati
Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt