Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-16 17:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/sofia-nerbrand-lycka-till-erik-ullenhag/

Ledare

Sofia Nerbrand: L har inte råd med splittring

Huvudkandidaten till partiledarskapet i Liberalerna, Erik Ullenhag, har en grannlaga uppgift framför sig. Foto: Hampus Andersson

Liberalernas nästa partiledare har inga kärnväljare att luta sig tillbaka på.

EU-valet 2019

Liberalerna kan inte ta många röster för givna. Kärnväljarna är nere på nära noll. Blott 170 000 personer i hela Sverige valde att gå och rösta på L, trots att det var osäkert om partiet skulle lyckas vara kvar i Europaparlamentet. Det är 195 000 färre än i EU-valet 2014. 

Bara 36 procent av dem som röstade på L i söndags gjorde det i riksdagsvalet i höstas och var fjärde väljare som till slut valde en röstsedel från L bestämde sig på valdagen, enligt SVT:s vallokalundersökning

Den visar också att väljarnas bedömningar av partiernas insatser i inrikespolitiken i allt högre grad styr hur de röstar i EU-valet. Kandidaterna spelar mindre roll och ingen lyckades kryssa sig in i parlamentet denna gång. 

Liberalerna har också ett mycket svagt stöd utanför storstadsregionerna. De allra flesta av sympatisörerna bor i Stockholm, Uppsala, Göteborg, Malmö och Lund. 

Den nyvalda förbundsledningen i Liberalerna i Skåne, med Landskronas starke man Torkild Strandberg i spetsen, kräver att hela partiledningen ska avgå och att en ny ska utses på det extra landsmötet den 28 juni när nästa partiordförande ska väljas. 

Ett parti som snart får plats i ett rum har inte råd med mer söndring och splittring. Utan ett tydligt mandat kommer det att bli svårt för den nya ledaren att formulera en framtidsberättelse och bygga ett lag för att kunna nå framgång.

Ett parti som snart får plats i ett rum har inte råd med mer söndring och splittring.

Partiets potential ligger i att individualism, frihet och internationalism lockar många svenskar. Liberalernas väljare har även ett mycket högt förtroende för politiker generellt sett och det finns en väljargrupp i mitten där merparten – särskilt de unga – i dag föredrar Centerpartiet men som L kan hoppas på att locka.

Till Erik Ullenhag – för det lutar åt att han får medlemmarnas förtroende att leda partiet – får man säga: Lycka till! Det är uppenbart att det kommer att behövas.