Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-23 15:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/sofia-nerbrand-matte-inte-konflikten-om-kashmir-urarta-fullstandigt/

Ledare

Sofia Nerbrand: Måtte inte konflikten om Kashmir urarta fullständigt

Protester mot att Indien fråntagit Kashmir stora delar av sin självständighet. Foto: ARIF ALI

Konflikten mellan Indien och Pakistan får inte utvecklas till ett fullskaligt krig. Tryckvågen skulle bli enorm. Därför är Indiens framflyttade positioner i Kashmir oroande.

Chockartat. Så beskriver människor i Kashmir den indiska premiärministern Narendra Modis drag i måndags då regeringen i praktiken fråntog delstaten stora delar av sin självständighet. Indienkännaren, professor Sten Widmalm, säger till TT att ”det är ett revolutionerande ingrepp att göra den här förändringen och det kommer att sätta i gång spänningar både i området och mellan Indien och Pakistan. Att helt upphäva områdets särskilda status kom ganska oväntat”.

Experter varnar nu för våldsamma upplopp. Dagen före beskedet från Delhi stängde Indien helt sonika av telefonnät och internet i Kashmir och satte framträdande politiker i husarrest. I helgen uppmanade indiska myndigheter också turister och pilgrimer att omedelbart lämna Kashmir. Samtliga skolor och universitet ska också hållas stängda, men i staden Muzaffarabad brändes bildäck och en uppretad folkhop skanderade ”ner med Indien”, rapporterar Reuters.

Premiärministern applåderas av miljontals indier. Pakistan, däremot, gör det inte. 

Indien stängde helt sonika av telefonnät och internet i Kashmir och satte framträdande politiker i husarrest.

Kashmir är en av efterkrigstidens mest komplicerade internationella konflikthärdar. Tre fullskaliga krig har redan utkämpats sedan 1947, då Indien och Pakistan bildades och Kashmir blev en av båda parter omstridd region. Under de senaste 30 åren har mellan 50 000 och 100 000 människor förlorat livet. 2018 blev det blodigaste året på ett decennium och i år har fler än 300 personer dödats i Kashmir. 

Narendra Modis parti BJP vann valet stort i våras på en hindunationalistisk agenda, där Kashmir var en viktig bricka. Regeringen visar nu att den menar allvar och placerade i slutet av juli ut 10 000 soldater i den vackra Kashmirdalen. I början av augusti kom ytterligare 25 000 för att avstyra terrordåd; Indien hade redan 600 000 man i Kashmir.

Landet sitter också på kärnvapen, liksom Pakistan. Kashmir är således en särdeles farlig krutdurk. Exploderar den, kan den göra det rejält.

När två kärnvapenstater står mot varandra bör vi vackert be för att det inte smäller.

Sten Widmalm har gjort jämförelser med situationen i Europa 1914. Ingen ville ha krig, men olika tolkningar och oförmåga att lösa konflikter ledde då till ett världskrig. När stolthet och missförstånd tar överhanden kan en motsättning tyvärr snabbt hamna i en nedåtgående spiral och i det här fallet sluta i ett fatalt krig. Låt oss hoppas att det inte blir så i Kashmir. 

Ett underskönt område långt borta i Himalaya, med 13 miljoner invånare, borde inte kunna påverka oss. Men när två kärnvapenstater står mot varandra bör vi vackert be för att det inte smäller. Tryckvågen skulle kunna bli enorm.