Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-15 12:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/sofia-nerbrand-meningsmotstandare-ska-inte-tvingas-lamna-sina-plattformar/

Kulturdebatt

Sofia Nerbrand: Meningsmotståndare ska inte tvingas lämna sina plattformar

Steven Pinker, professor i psykologi vid Harvarduniversitetet.
Steven Pinker, professor i psykologi vid Harvarduniversitetet. Foto: Harry Borden/IPG

Personer som ger uttryck för orimliga slutsatser och avskyvärda värderingar ska kritiseras för dem. Inte jagas bort från sina jobb och arenor.

Den konservative skriftställaren Andrew Sullivan skrev utan bitterhet sin sista kolumn i New York Magazine häromdagen. Tidningen vill inte fortsätta samarbetet på grund av perspektiv- och åsiktsskillnader om etnicitet och genusteori, vilket är legitimt. 

Men Sullivan ställer frågan om någon konservativ röst får plats om inte han – som är öppet homosexuell, ämnar rösta på Joe Biden och vill ha mer aktiv klimat- och fördelningspolitik – tolereras längre. 

En annan intellektuell som riskerar att bli av med ett prestigefullt uppdrag på grund av sina uppfattningar är Harvardprofessorn Steven Pinker. Han har stjärnstatus efter prisade böcker om att människan inte är ett oskrivet blad och att våldet i samhället minskar. I sitt senaste alster, ”Enlightenment now”, argumenterar han för att upplysningsidéerna har gett mänskligheten ett längre, lyckligare och bättre liv. 

Nu anser drygt 600 av Pinkers akademikerkollegor att han har skitit i det blå skåpet.

Men nu anser drygt 600 av Pinkers akademikerkollegor att han har skitit i det blå skåpet. Därför kräver de i ett öppet brev att Linguistic Society of America ska utesluta och ta avstånd från honom. Hans brott är ett antal inlägg på Twitter som kritikerna menar avslöjar hans ”vetenskapliga rasism”. Vad Pinker gör är att ifrågasätta hur data tolkas och därmed en del orsakssamband rörande bland annat våld mot svarta.

Det är helt ok att använda skarp verbal ammunition i spalterna mot sakfel, tankevurpor och oanständiga värderingar. Men att ge sig på sina meningsmotståndare genom att tvinga bort dem från deras jobb och plattformar är både fel och farligt. Även de som gör aparta och stötande inlägg måste få plats. 

Även de som gör aparta och stötande inlägg måste få plats.

Ett öppet samhälle kännetecknas av pluralism och högt i tak, särskilt inom journalistiken och akademin. Både Sullivan och Pinker är världsnamn och skulle kunna försörja sig på en blogg eller egen Youtube-kanal. Men de flesta har inte råd att förlora uppdragsgivare och inkomst och de blir med fog försiktigare när konträra fritänkare i offentligheten motas bort.

I USA är en av tre rädda för att förlora jobbet och karriärsteg om deras politiska hemvist blir känd. Särskilt yngre som har studerat vid universitet känner oro för att bli straffade ekonomiskt, vilket säger något om idéklimatet inom högre utbildning och kraften i sociala medier. In i ledet och var tyst. Annars råkar du illa ut. 

När självcensuren växer blir samtalet smalare och fattigare. Även vetenskapligt sanningssökande blir lidande om vissa slutsatser – och till och med nyanseringar – är förenade med mobbning och deplattformering

Att skilja på sak och person är viktigare än någonsin.

Att skilja på sak och person är viktigare än någonsin för att förstå och hamna rätt i en alltmer komplex värld.  

Ämnen i artikeln

Kulturdebatt
Demokrati
Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt