Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-15 13:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/sofia-nerbrand-munskydd-passar-aven-pa-svenskar/

Ledare

Sofia Nerbrand: Munskydd passar även på svenskar

Stefan Löfven bar ansiktsskydd när han träffade andra regeringschefer på EU:s toppmöte i Bryssel.
Stefan Löfven bar ansiktsskydd när han träffade andra regeringschefer på EU:s toppmöte i Bryssel. Foto: Francois Lenoir/AFP

Att vägra munskydd har blivit en symbol för Sveriges egensinniga coronapolitik. Det är olyckligt.

I cirka 130 länder är ansiktsskydd anbefallet. WHO rekommenderar det vid trängsel, EU på tåg. Men statsepidemiologen i Sverige är motståndare. 

Anders Tegnell menar att svenskarna klarar att hålla avståndet i kollektivtrafiken (Aktuellt 22/7). Verkligen? SJ och resenärer hävdar motsatsen. Smittotalen är förvisso på väg ner, men nivån är fortfarande relativt hög och vi är mitt i sommaren då många är lediga och utomhus. Hur blir det till hösten och vintern i vårt bistra klimat?

Folkhälsomyndigheten rekommenderade inte munskydd när farsoten härjade som värst under våren. Inte ens för personal i äldreomsorgen, vilket fått förödande konsekvenser på grund av asymtomatisk smitta. Omsorgsföretaget Attendo, som tidigt såg att infekterade utan sjukdomstecken sprider viruset, använde från början mer skyddsutrustning än myndigheterna rekommenderade. Det gav bra resultat. 

Nu kräver flygbolag att passagerarna ska ha munskydd. Vad hindrar SJ och regionala kollektivtrafikbolag från att göra detsamma?

Nu kräver flygbolag att passagerarna ska ha munskydd. Vad hindrar SJ och regionala kollektivtrafikbolag från att göra detsamma, oaktat vad Folkhälsomyndigheten och regeringen säger? Hela strategin sägs ju bygga på eget ansvar och folkvett. 

En bred användning av ansiktsskydd verkar ha haft en bromsande effekt på smittspridningen i tätbefolkade länder som Taiwan, Japan och Sydkorea. Att bära munskydd som komplement handlar alltså om solidaritet och omtanke om sina medmänniskor. På andra ställen blir man åthutad om man inte har på sig ett. Här vittnar maskbärare om att de blir hånade av förbipasserande på stan.

Även om Tegnell ännu inte är övertygad om nyttan med munskydd så bör svenskarna vara försiktiga och visa hänsyn. Sverige har inte att göra med ett annat coronavirus än övriga världen, hur mycket förträffligare vi än tror att vi är.

Ämnen i artikeln

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt