Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 01:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/sofia-nerbrand-nya-karolinska-maste-gora-om-och-gora-ratt/

Ledare

Sofia Nerbrand: Nya Karolinska måste göra om och göra rätt

Foto: Hampus Andersson

Nya Karolinska nye direktör varslar 550 anställda. Det var nödvändigt att dra i nödbromsen, men riskerna är stora.

Rätta artikel

Nya Karolinska skulle bli juvelen i kronan. Sveriges största universitetssjukhus fick djärva byggnader och en modern flödesstruktur för att leverera sjukvård i världsklass. 

Ambitionen var god: den fysiska miljön och organisationen skulle anpassas efter patienten och inte tvärtom. 

 Men likt den skandalomsusade – och ännu inte invigda – flygplatsen i Berlin visar det sig att det är mycket svårt att utifrån nog så konsultgenomtänkta planer skapa logistiskt utmanande verksamheter och samtidigt hålla de ekonomiska ramarna. 

Region Stockholm har en budget på svindlande 105 miljarder kronor. Men det är ändå ohållbart att Nya Karolinska sjukhuset, som var helt taget i drift i oktober 2018, gick med ett underskott på 1,5 miljarder kronor redan under årets första kvartal. Nya Karolinska får inte bli en gökunge som tränger ut annan sjukvård och kollektivtrafik. 

Finansregionrådet Irene Svenonius (M) och hennes kolleger måste lägga allt annat åt sidan

Den nytillträdde sjukhusdirektören Björn Zoëga gör därför rätt som vidtar radikala åtgärder för att stoppa det ekonomiska blodflödet och klara det uppdrag Nya Karolinska fått av de folkvalda ledamöterna i regionfullmäktige. På tisdagen varslade han 550 personer på den administrativa sidan. Detta motsvarar 3,4 procent av de 16 000 anställda på Nya Karolinska. 

Stödverksamhet som IT och HR måste dock fungera väl för att komplexa vårdkedjor och behandlingar ska kunna bli effektiva och patientsäkra. Att dra i nödbromsen genom att säga upp administratörer må låta handlingskraftigt, men kan vara vanskligt. Tar man bort smörjmedlet riskerar hela maskineriet att skära. 

Det skulle göra ont både för patienter och skattebetalarna. 

Nya Karolinska måste göra om och göra rätt i kärnverksamheten – sjukvården – för att långsiktigt uppfylla målen. Sjukhusdirektören gör klokt i att lyssna på hur professionen, det vill säga läkarna, skulle vilja lägga upp arbetet. Men med två kompromisslösa krav: att behålla ambitionen att allt ska utgå ifrån patientens bästa samt att vara så varsam som möjligt med varenda skattekrona. 

Ansvaret faller dock ytterst på den politiska ledningen. Den beslutar om budget, investeringar och förvaltningar. Finansregionrådet Irene Svenonius (M) och hennes kolleger måste lägga allt annat åt sidan och få rätt på Nya Karolinska. Allt annat vore en ännu större skandal än vad det redan är.