Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-25 20:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/sofia-nerbrand-public-service-borde-inte-vara-en-framling-utanfor-storstaderna/

Ledare

Sofia Nerbrand: Public service borde inte vara en främling utanför storstäderna

Illustration: Magnus Bard

Public service borde ha närvaro i hela landet, inte minst på de platser där det saknas en lokaltidning.

M, SD och KD filibustrade i Västerås kommunfullmäktige för att inte en majoritet skulle besluta att lägga ner flygplatsen, vilket den ändå gjorde vid halvfyratiden på fredagsmorgonen. Vestmanlands läns tidnings politiska redaktör Matilda Molander beskriver förloppet i en ledare (4/9) och visar samtidigt varför ambitiös lokaljournalistik är så viktig. Kommuninvånarna har rätt att få vetskap om hur de folkvalda hanterar deras skattepengar och den demokratiska processen.

Förhoppningsvis satt även en public service-journalist med under hela nattmanglingen. Ett argument för att göra om radio- och tv-avgiften till en skatt är att public service ska ta hand om den journalistik som inte bär sig på marknaden och att garantera att det finns rapportering om vad som händer i hela landet.

Därför vore det välkommet om radio och tv fanns på plats i de många kommuner där det saknas en lokaltidning.

Därför vore det välkommet om radio och tv fanns på plats i de många kommuner där det saknas en lokaltidning. Men så är inte fallet. För att kompensera för detta har SVT och SR många gånger åkt snålskjuts på privatägda medieföretag genom att rakt av återge deras nyheter – utan att utföra något eget researcharbete eller betala tidningarna för jobbet.

Men glädjande nog inrättar P4 nu en tjänst för en radioreporter – som ensam ska täcka fem kommuner i Dalarna och Västmanland. Avestas Tidnings chefredaktör, Gabriel Ehrling Perers, konstaterar torrt i en krönika (2/9) att hans tidningsföretag har 17 heltidsanställda journalister som täcker detta område.

Ehrling Perers ställer den relevanta frågan om det inte i själva verket är public service som står för medieskuggan.

Vidare står det i pressmeddelandet om uppdraget: ”Bruksorterna har drabbats hårt av samhällsutvecklingen och kämpar mot utflyttning och arbetslöshet, samtidigt som de hotas av medieskugga.” Ehrling Perers ställer den relevanta frågan om det inte i själva verket är public service som står för medieskuggan. De går från noll till en utsänd i södra Dalarna.

Han invänder också mot beskrivningen att Bergslagen skulle vara ett rostbälte – den avspeglar snarast en utsocknes copywriters okunskap och fördomar.

Det är lätt att fastna i filterbubblor där ens världsbild bekräftas, vilket DN:s kolumnist Andreas Bergh beskriver väl i skriften ”Två filter: Varför du har fel om nästan allt, men ändå inte vill ändra dig”. I vår polariserade tid är det extra viktigt med allsidig information från alla hörn i samhället.

Vad som händer i Arjeplog har relevans för Arlövsborna.

Inte minst i en nationalstat som Sverige där vi genom det höga skattetrycket har en lika gemensam ekonomi med alla invånare som med en sambo. Vad som händer i Arjeplog har relevans för Arlövsborna. Public service behöver fylla luckorna.

Ämnen i artikeln

Journalistik
Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt