Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-11 03:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/sofia-nerbrand-rikta-sokljuset-mot-overvakningsstaten/

Ledare

Sofia Nerbrand: Rikta sökljuset mot övervakningsstaten

1984, släng dig i väggen.
1984, släng dig i väggen. Foto: Johan Nilsson/TT

Artificiell intelligens kan revolutionera vardagen till det bättre. Men den nya sofistikerade tekniken ger också oöverträffade verktyg till staten att övervaka invånarna. 

Satiren är död. Ryssland installerar nu ett övervakningssystem som heter ”Orwell 2k” i utbildningsväsendet. Elever i 43.000 skolor ska följas med ansiktsigenkänningskameror och algoritmer. 1984, släng dig i väggen.

1984, släng dig i väggen.

Den briljante historikern Yuval Noah Harari formulerar potentialen med den nya sofistikerade tekniken väl: ”Om Kindle uppgraderas med ansiktsigenkänning och biometriska sensorer kan den ta reda på vad som får dig att skratta, vad som får dig att bli arg och ledsen. Snart kommer läsplattor att läsa dig, medan du läser dem”. 

Använder du själv insikterna till personlig utveckling eller till att hitta fler böcker i din smak innebär tekniken verkliga fördelar. Men om staten – eller företag med intresse att sälja uppgifterna vidare anskaffar och analyserar en väldig massa information om befolkningen är det djupt obehagligt och farligt.

Diktaturer har nu verktyg i sin hand som östtyska Stasi bara kunde drömma om. Vi ser det i Ryssland, vi ser det i Kina – och vi ser faktiskt också felsteg i Sverige. Under Operation Rimfrost använde polisen teknik för ansiktsigenkänning utan att be om vederbörligt tillstånd från Datainspektionen.

Det är frestande för ordningsmakten att använda mångdubbelt mer effektiva medel än att manuellt titta igenom många timmars videoupptagningar. Men den personliga integriteten är ett kärnvärde i ett fritt samhälle. 

Den personliga integriteten är ett kärnvärde i ett fritt samhälle.

Individer får inte heller betraktas som beståndsdelar av kollektivet och offras på den nationella säkerhetens altare. Polisen ska därför inte få spela in, lagra och bearbeta människors göranden och låtanden hur som helst. Var och ens privatliv måste värnas.

Medborgarna behöver kontrollera att staten inte överskrider sina befogenheter. Och vi bör bli mer vaksamma på företag som står auktoritära länder nära. Kinesiska TikTok är till exempel ingen oförarglig underhållningsapp utan en säkerhetsrisk i din mobil. Data är framtidens hårdvaluta.

Ämnen i artikeln

Polisen
It-säkerhet
Ryssland
Kina
Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt