Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-25 01:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/sofia-nerbrand-ropen-skalla-skydd-at-alla/

Ledare

Sofia Nerbrand: Ropen skalla, skydd åt alla

De som träffar många människor på jobbet behöver skyddas mot smittan.
De som träffar många människor på jobbet behöver skyddas mot smittan. Foto: LARS EPSTEIN

De med minst resurser och flest fysiska kontakter är extra sårbara under pandemin. Av rättviseskäl måste de värnas alldeles extra.

De allra mest välbärgade i USA tog tidigt sina privatflygplan och drog till avskilda och rymliga platser att tillbringa pandemin på. För de 38 miljoner amerikaner som förlorat jobbet under de senaste nio veckorna är det en annan femma. De trängs inte sällan hemma, i dyster väntan på bättre tider. 

De som fortfarande har ett arbete som kräver fysisk närvaro får vackert sätta på sig ett munskydd och hålla tummarna för att de inte ska dra i sig viruset på bussen eller tunnelbanan. 

De som fortfarande har ett arbete som kräver fysisk närvaro får vackert sätta på sig ett munskydd och hålla tummarna för att de inte ska dra i sig viruset på bussen eller tunnelbanan.

Gissa vilka som löper störst risk att bli smittade? Data från New York visar tydligt att flest har blivit sjuka och dött i Bronx och Queens, medan invånare på fashionabla Upper East Side och nedre Manhattan har varit relativt förskonade.

Även i Sverige finns socioekonomiska skillnader mellan var utbrotten har skett. Professor Björn Olsen har funnit att smittan har rört sig i kluster och konstaterade att ”På Östermalm var inte en käft positiv, men i Rissne och Tensta ser det helt annorlunda ut” (Expressen 5/5). 

Det är inte långsökt att tänka att de med högre utbildning, pengar på banken, sommarstuga en timme bort, goda språkkunskaper och ett yrke som gör att man med enkelhet kan jobba hemma framför datorn har goda förutsättningar att undgå smittan. De är åtminstone betydligt bättre än för, låt säga, busschaufförer och sjukvårdsbiträden, som måste träffa många människor i jobbet – efter att själva ha åkt kollektivt till arbetsplatsen från ett trångbott bostadsområde.

Att Kommunal i veckan hotade med skyddsstopp i Göteborg om inte spårvagnsförarna fick en säkrare arbetsmiljö var därför på sin plats. Liksom att omvårdnadspersonal självfallet ska ha ordentlig skyddsutrustning när de träffar äldre – även för sin egen skull. 

Pandemin riktar strålkastarljus på stora ojämlikheter i samhället. När det gäller liv och hälsa måste de minimeras.