Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-23 18:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/sofia-nerbrand-satsa-mer-pa-de-samhallsbarande-lakarna/

Ledare

Sofia Nerbrand: Satsa mer på de samhällsbärande läkarna

Läkare är i sanning samhällsbärare. Foto: Bertil Ericson / TT

Läkarkårens frustration skälver i sjukvårdskroppen. Det ligger i hela samhällets intresse att ta det på allvar.

Reaktionerna på min kollega Barbro Hedvalls artikel om yngre läkare och deras funderingar på att lämna sitt arbete har strömmat in. 

Läkarkårens frustration skälver i sjukvårdskroppen. Inte för att läkarna inte älskar sitt yrke – tvärtom. Utan för att de är så gruvligt besvikna på de usla villkoren att utföra sitt jobb att behandla sköra och sjuka människor. 

Läkarkårens frustration skälver i sjukvårdskroppen.

Jag råkar ha viss insyn eftersom jag faktiskt själv var medicine studerande under två år vid Lunds universitet. Jag, liksom mina kursare, älskade studierna. Men när jag fick på mig den vita rocken på Blocket i Lund insåg jag – möjligen förnumstigt – att jag skulle bli djupt olycklig i denna arbetsmiljö. Som en prick i ett schema, i estetiskt hänseende fasansfulla korridorer, minst sagt utmanande arbetstider och på den tiden (vi talar 1990-tal) i praktiken en enda arbetsgivare: landstinget. 

Och landstingen (numera med ett bredare uppdrag som regioner) är fortfarande bevisat dåliga arbetsgivare. I medarbetarundersökningar framkommer det att det finns ett utbrett missnöje med ålderdomliga it-system, tungrodd administration och små möjligheter att påverka – i kombination med en ständigt gnagande oro för den patientsäkerhet som man som läkare är ytterst ansvarig för. 

Mina gamla kursare som verkligen blev legitimerade läkare, chefer och medicine doktorer berättar i dag samfällt om sin trötthet och uppgivenhet. Flera funderar på att byta jobb – men kärleken till yrket håller dem kvar.

Sjukvårdsapparaten är som en humla. Den borde inte kunna flyga, men den gör det ändå. Mycket tack vare en osedvanligt ambitiös och samvetsgrann personal som jobbar över och håller verksamheten öppen, dygnet runt, årets alla dagar.

Sjukvårdsapparaten är som en humla. Den borde inte kunna flyga, men den gör det ändå.

Det vore mycket allvarligt om färdiga läkare faktiskt hoppade av. Liksom om unga talanger, med vilja att genomgå många års hårda studier, mangrant skulle välja en annan bransch.

På läkarutbildningen träffade jag oerhört begåvade och motiverade människor. Att så mycket som en tredjedel av dem skulle genomgå en personlighetsförändring och därför krokna efter studierna är inte troligt. Snarare bör man titta på arbetsgivarnas ansvar att erbjuda en rimlig arbetssituation. 

Lärarna har rättvist fått en huvudroll i skolpolitiken. Nu är det – i strid med svensk jantelag – hög tid att fokusera på en redan högutbildad och välbetald profession: läkarna. 

Läkare är i sanning samhällsbärare. Utan en god hälsa avstannar livet för den enskilde. Och utan en god vård och omsorg av patienter förlorar landet sin självrespekt.