Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-08 04:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/sofia-nerbrand-se-de-covidsjuka-som-lider-hemma-i-veckor-och-manader/

Ledare

Sofia Nerbrand: Se de covidsjuka som lider hemma i veckor och månader

Många med covid-19 är sjuka i många veckor.
Många med covid-19 är sjuka i många veckor. Foto: Erik G Svensson

Okunskapen om hur många som dras med olika besvär av coronaviruset hemma måste skingras. Alla potentiellt drabbade ska testas, undersökas och bemötas med respekt. 

Det är dags att erkänna ”långtidscovidarnas” existens. Det finns en ansenlig grupp som har dragits med feber, värk, hosta, trötthet, diarré, hudutslag och en rad andra symtom under många veckor. Men de är inte så svårt sjuka att de har fått sjukhusvård eller ens alltid testats för corona. Så de syns inte i statistiken som belyser döda, belagda IVA-platser och smittade. Att vifta bort dem som hypokondriska hysterikor vore dock både verklighetsfrånvänt och dumt. 

Att vifta bort dem som hypokondriska hysterikor vore dock både verklighetsfrånvänt och dumt.

Fokus ligger på de kritiskt sjuka och den högspecialiserade vårdens förmåga. Men det betyder inte att alla de som inte behöver respirator har negligerbara bekymmer. Tvärtom är det tärande och skrämmande för tidigare friska personer att förlora ork och kraft under lång tid utan att veta när och om de tillfrisknar helt. Det är också en kostnad för samhället när de inte arbetar. Att förstå, förebygga och behandla olika besvär i tid ligger i allas intresse. Liksom att ordna rehabilitering.

Covid-19 är en ny och komplex sjukdom med många ansikten. Enligt italienska data på 22 512 bekräftade fall hade 7 procent inga symtom, 10 procent ospecifika, 7 procent få, 46 procent milda, 25 procent svåra symtom och 5 procent var i ett kritiskt tillstånd. För att kunna hjälpa människor med varierande obehag måste man först provta alla med sjukdomstecken för att se om de är infekterade av coronaviruset, eller om de lider av något annat. Se där, ytterligare ett argument för att masstesta! 

Se där, ytterligare ett argument för att masstesta!

Det är också angeläget att ta reda på hur coronaviruset påverkar människans – och olika individers – fysik och immunförsvar, för att kunna ta hand om alla sjuka. Jag blir nästan avundsjuk på vetenskapsmän och kliniker som har ett sådant intressant forskningsfält att ta sig an. Vi vanliga dödliga får hoppas att de hittar svar snabbt. För det är många som lider i det tysta. 

Ämnen i artikeln

Sjukvård
Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt