Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 17:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/sofia-nerbrand-tank-om-branden-pa-lesbos-kunde-fa-eu-att-solidariskt-ta-hand-om-fler-flyktingar/

Ledare

Sofia Nerbrand: Tänk om branden på Lesbos kunde få EU att solidariskt ta hand om fler flyktingar

Tusentals människor står utan tak över huvudet efter att flyktinglägret Moria brann ner på ön Lesbos.
Tusentals människor står utan tak över huvudet efter att flyktinglägret Moria brann ner på ön Lesbos. Foto: Angelos Tzortzinis/TT

Det eldhärjade flyktinglägret på Lesbos kan förhoppningsvis påminna Europa om att miljoner nödställda behöver en fristad.

Tänk om du själv försökte skapa ett hyggligt liv för dig och dina barn – i ett flyktingläger. Som är byggt för 3.000 personer, men som hyser minst 13.000 varav 40 procent är under 15 år. Där coronaviruset har tagit sig in i barackerna. Och som brann ner till grunden häromnatten. Husrum saknas i närheten och lokalbefolkningen är fientligt inställd. Så ser tillvaron ut för tusentals människor på den grekiska ön Lesbos.

Flyktingkrisen existerar lika mycket nu som under hösten 2015.

Och då är de ändå lyckligt lottade, eftersom de trots otaliga hinder har förmått ta sig in i EU. Europa är en långt tryggare och mer välmående plats än Mellanöstern, där de flesta som är på flykt från det brutala Syrienkriget befinner sig. Den grekiska regeringen utropar nu nödläge på Lesbos och Norge erbjuder sig att hämta barnfamiljer.

Eldsvådan i Moria är ett viktigt bloss i mediebruset som hastigt riktar sitt ljus på en prekär och permanent situation: flyktingkrisen. Den existerar lika mycket nu som under hösten 2015. Skillnaden är bara att EU har stängt gränsen och betalar 60 miljarder kronor till despoten Erdogan för att Turkiet ska hålla miljoner människor i läger och borta från EU:s yttre gräns. Vidare domineras den inrikespolitiska debatten numera av ”integrationsskulden” – inte internationell solidaritet.

Den inrikespolitiska debatten domineras numera av ”integrationsskulden” – inte internationell solidaritet.

Visst innebär en kraftig invandring påfrestningar och EU kan inte ta emot världens samtliga 80 miljoner flyktingar. Det behövs balans, folklig acceptans och praktiska lösningar. Men att låta pendeln slå så långt till höger att vi inte ens vill kännas vid de krigsdrabbade och förföljda i migrationsdebatten är inte bara verklighetsfrånvänt. Det är omoraliskt och empatilöst.

Tänk om branden skulle kunna väcka en politisk vilja och förmåga att systematiskt ta hand om betydligt fler nödställda människor i Europa. Tysklands utrikesminister visar vägen när han nu säger att de asylsökande på Lesbos borde evakueras och fördelas i hela EU.

Ämnen i artikeln

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt