Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-20 07:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/sofia-nerbrand-unga-judar-ska-inte-behova-vanda-malmo-ryggen/

Ledare

Sofia Nerbrand: Unga judar ska inte behöva vända Malmö ryggen

Foto: Nicklas Thegerström

Judar i Sverige ska varken behöva känna sig tvingade att lämna sin hemstad – eller sitt hemland – därför att antisemitismen växer och blir mer våldsam.

”Nästan alla judar väljer mellan tre skolor i Malmö. Det är väldigt få som tänker på något annat”, säger 18-åriga Daniel Vaknine till P3 Nyheter (6/8). Han berättar också att han inte tänker bo kvar och skaffa barn i staden: ”För att det [judiska] känns dött på något sätt”. 

Det har bott judar i Malmö under lång tid, det vittnar en judisk begravningsplats från 1872 och den vackra synagogan från 1903 om. För inte så länge sedan hade församlingen 3 000 medlemmar, nu är de knappt 500. Malmöbor med judisk börd blir färre till antalet och de som finns kvar skyltar inte gärna med sin tillhörighet. De är rädda och känner sig utsatta. Detta är en tragedi. 

Antisemitism har alltid funnits, särskilt i Skåne. Men man ska inte sticka under stol med att den stora invandringen från Mellanöstern har flyttat Palestinakonflikten närmare staden. I arabvärlden får man dessutom lära sig från barnsben att judar är förhatliga. 

Sverige ska ta emot människor på flykt. Det betyder emellertid inte att alla tankefigurer eller fördomar är välkomna hit. Judehat är ett bra exempel på något vi aldrig kan acceptera. Lika lite som uppfattningen att judar inte skulle vara svenskar – eller att de har ett ansvar för staten Israel. 

Malmöbor med judisk börd är svenskar och judar och ska behandlas som fullvärdiga medborgare med samma rättigheter och skyldigheter som alla andra. Punkt. Detta gäller naturligtvis även muslimer, som tyvärr också möter mycket förakt i Sverige.

Judar i Sverige ska varken behöva känna sig tvingade att lämna sin hemstad – eller sitt hemland – därför att antisemitismen växer och blir mer våldsam.

Judar i Sverige ska varken behöva känna sig tvingade att lämna sin hemstad – eller sitt hemland – därför att antisemitismen växer och blir mer våldsam. Både rättsstaten och utbildningsinsatser behövs för att se till detta. 

Att garantera säkerheten för alla är ett fundament i vårt land, där det även framöver kommer att bo människor med rötter i olika regioner och religioner.