Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-15 12:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/sofia-nerbrand-utan-de-stora-techbolagen-hade-vi-inte-kunnat-jobba-hemma/

Ledare

Sofia Nerbrand: Utan de stora techbolagen hade vi inte kunnat jobba hemma

Det går bra ekonomiskt för Facebook, Amazon, Apple och Alphabet (Google) under pandemin därför att människor efterfrågar deras tjänster.
Det går bra ekonomiskt för Facebook, Amazon, Apple och Alphabet (Google) under pandemin därför att människor efterfrågar deras tjänster. Foto: Helena Landstedt/TT

USA:s bnp föll historiskt mycket under det andra kvartalet. Men de största amerikanska teknikföretagen klarar sig bra ekonomiskt, tack vare produkter som många behöver under pandemin.

Den amerikanska ekonomin sjönk som en sten under det andra kvartalet. Real bnp föll hela 5 procent, vilket motsvarar ett historiskt tapp med 32,9 procent på årsbasis. För nittonde veckan i rad anmälde fler än en miljon amerikaner sig som arbetslösa och 30 miljoner går nu på a-kassa. Även i Europa rasar välståndet. Orsaken är förstås pandemin. 

De höga smittotalen i USA kan få en att tro att människor lever som vanligt, men den minskade aktiviteten i ekonomin visar att det inte stämmer. Många ställer om, arbetar hemma och beställer hem mat och andra varor. Man kan diskutera för- och nackdelar med distansarbete framför skärmen, men en sak är säker: Det hade inte varit möjligt för 25 år sedan. 

Datorn, den smarta telefonen, googlandet, sociala medier och hemleveranser är lätta att ta för givna. Men utan produkter och tjänster från teknikföretagen hade vardagen och arbetslivet sett radikalt annorlunda ut. 

Minns hur man på 1990-talet fick åka hem för att lyssna av telefonsvararapparaten och hoppas på att den som lämnat meddelande skulle vara hemma när man ringde tillbaka på den stationära telefonen. Skriven korrespondens sköttes via snigelpost. Det var krångligt att ta reda på enkel information. Middagstider anpassades efter nyhetssändningar i tablå-tv.

Nu kan jag – för att ta ett näraliggande exempel – lyssna på ett livesänt seminarium med tre intellektuella i tre olika länder i tre olika tidszoner medan jag lagar lunch till barnen.

Nu kan jag – för att ta ett näraliggande exempel – lyssna på ett livesänt seminarium med tre intellektuella i tre olika länder i tre olika tidszoner medan jag lagar lunch till barnen. Denna artikel är skriven utanför redaktionen och är redigerad och distribuerad digitalt. Det hade varit omöjligt min första sommar på DN 1998.

Alla har inte möjligheten – eller förmånen om man så vill – att kunna jobba var som helst, när som helst. För en frisör, busschaufför eller sjuksköterska är det fysiska mötet med kunden nödvändigt. Men mängder av tjänster går att utföra och utveckla tack vare tekniken.

Det är också vad som sker. Pandemin för med sig ett enormt omvandlingstryck. Nödvändiga it-investeringar blir äntligen av, inte minst inom utbildning och sjukvård. Videomöten blir vardag och kommer att påverka arbetslivet framöver.

Med tanke på företagens gigantiska kassakistor lär de fortsätta att skapa innovationer som utökar det möjligas ram.

Eftersom så många nu behöver deras produkter går Apple, Alphabet (Google), Facebook och Amazon rasande bra trots bnp-raset, enligt delårsrapporter som presenterades på torsdagen. Med tanke på företagens gigantiska kassakistor lär de fortsätta att skapa innovationer som utökar det möjligas ram.

Det finns anledning att hålla koll så att teknikjättarna inte blir för dominerande på marknaden och följer gällande lagar och regler. Men framför allt ska man vara tacksam över att de erbjuder möjligheter och mötesplatser som håller livet i gång under farsotens järngrepp.

Ämnen i artikeln

Teknikbolag
USA
Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt