Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-11 19:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/sofia-nerbrand-vansterpartiet-ar-tack-och-lov-ute-ur-leken/

Ledare

Sofia Nerbrand: Vänsterpartiet är tack och lov ute ur leken

Jonas Sjöstedt ska hållas kort. Och långt borta från makten.
Jonas Sjöstedt ska hållas kort. Och långt borta från makten. Foto: Lisa Mattisson

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt försöker göra sken av att han är kungamakare och makthavare. Det är han inte om S, C, L och MP gör upp om att regera landet. 

Sofia Nerbrand
Rätta artikel

Jonas Sjöstedt orerade självsäkert i ”Aktuellt” ( 4/12) om att hans parti är lika nödvändigt för Stefan Löfven som Centerpartiet. Knappast.

Annie Lööf är kungamakaren. Ytterst bestämmer C vem som blir Sveriges nästa statsminister och kan därmed påverka politiken i stor utsträckning. Detta beror på mandatfördelningen efter valet och på hur riksdagen fattar beslut

S, C, L och MP har tillsammans 167 (100+31+20+16) riksdagsledamöter. Det räcker förvisso inte till en egen majoritet om 175 mandat, så Vänsterpartiets 28 ledamöter skulle kunna förhindra att Stefan Löfven tillträder som statsminister genom att trycka på en röd knapp vid en omröstning i kammaren. 

Att Jonas Sjöstedt och hans partikamrater skulle rösta nej till en socialdemokratiskt ledd regering – med argumentet att den kommer att föra en politik som ligger till höger om Reinfeldts – får dock betraktas som helt osannolikt. Dels lär inte Annie Lööf och Jan Björklund få igenom allt de vill, dels är alternativet en moderat statsminister i en regering som är beroende av Sverigedemokraterna. 

Men vänsterpartisterna behövs inte för att en ministär, som vilar på ett samarbete mellan S, C, L och MP, ska kunna få igenom sin budget. Regeringsunderlaget skulle ligga i mitten och klyva oppositionen i en höger- och vänsterflank. Att V skulle göra gemensam sak med SD, KD och M i brännande politiska frågor får sägas vara uteslutet. 

Det är naturligt att Jonas Sjöstedt försöker påskina att han fortfarande är en maktspelare. Han vill profilera sig och få igenom sin politik. 

Vänsterpartiet ska hållas kort. Och långt borta från makten.

Men en av de viktigaste effekterna av att en mittenkonstellation regerar landet skulle vara att Vänsterpartiet inte längre får gehör för ”vinststopp i välfärden” och annan verklighetsfrämmande och skadlig socialism. 

Vänsterpartiet ska hållas kort. Och långt borta från makten.