Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Solkig kultur får inte stå i vägen för ungdomars engagemang

Foto: Lisa Mattisson

DN 7/8 2018. De tystade trakasserierna och övergreppen inom Muf är en skandal. Förbundet måste reda ut dem ordentligt och genomlysa sin interna kultur. 

Moderata ungdomsförbundet (Muf) befinner sig sedan en månad i kris. Två distriktsordförande har lämnat sina poster och flera medlemmar förbundet efter att ledningen tystat ned anklagelser om sexuella trakasserier och övergrepp.

I DN (6/8) berättar Alice Sigfridsson – fram till i juli distriktsordförande i Muf-Kalmar – om när hon 2015 som 14-åring blev hembjuden till en flera år äldre medlem. Hon vittnar om att han serverade henne stora mängder alkohol och utsatte henne för ett sexuellt övergrepp. 

I samband med #metoo-vågen gjorde hon en polisanmälan. Mannen, nu i 25-årsåldern, har trots pågående utredning såväl av rättsväsendet som av förbundsledningen, fortsatt att delta i interna arrangemang. Alice Sigfridsson har däremot lämnat Muf helt.

DN rapporterar också om mobbning av yngre medlemmar, som systematiskt utsätts för glåpord och annan kränkande behandling.

Muf måste så klart städa upp och vädra ut. Alla anklagelser måste bli ordentligt utredda.

I samtliga fall är förbundsledningens bemötande häpnadsväckande dåligt. Anklagelser utreds sent och långsamt. De som utsatts för trakasserier och övergrepp får dåligt stöd och väljer själva att lämna förbundet. De som beskylls för att ha utfört dem blir kvar.

Muf måste så klart städa upp och vädra ut. Alla anklagelser måste bli ordentligt utredda. De som drabbats måste få upprättelse.  

Dessutom behövs nog en bredare diskussion om den interna kulturen. De politiska ungdomsförbunden utgör en speciell form av organisation där barn och unga vuxna – från 14- till 30-årsåldern – umgås. Eftersom ungdomarna själva styr organisationen är umgänget tätt sammanvävt med olika former av maktförhållanden och hierarkier. 

Det ställer stora krav på interna normer och regler kring, till exempel, alkohol och relationer mellan medlemmar. Minderåriga ska naturligtvis inte serveras alkohol. 25-åringar ska inte stöta på 15-åringar. 

Klarar inte Muf av att etablera och upprätthålla den här typen av formella och informella regler måste självklart moderpartiet engagera sig.

Skandalen riskerar dessutom att solka bilden av inte bara Muf utan också de andra ungdomsförbunden. Redan nu finns på vissa håll en uppfattning om dem som ”broilerfabriker”, präglade av mygel och fulspel.

Det är en skev bild. Visst har ungdomsförbunden producerat en och annan karriärist. Men de flesta som deltar i distriktsstyrelser, ordnar bokbord och arrangerar kafémöten gör det knappast för att de har sikte på maktens köttgrytor. 

De gör det för att de är nyfikna på politik, har en stark uppfattning om vad som är rätt och fel i samhället, vill säga sitt om hur vårt gemensamma, demokratiska land ska styras.

För många som engagerar sig i något av partiernas ungdomsförbund blir det också början på en personlig resa. I vissa fall är den bokstavlig: en förbundsstämma kan mycket väl vara första gången man på egen hand är borta från den egna hemstaden. Lika ofta är den bildlig: på kursgården snarare än i gymnasieskolan ges en introduktion till John Stuart Mills eller Karl Marx idéer. 

Dessutom fungerar ungdomsförbunden som en skola för såväl debatt- som mötesteknik. Och hjälper därmed till att skola funktionella samhällsmedborgare. 

De tystade trakasserierna och övergreppen är en skandal. Det är extra sorgligt att de har tvingat flera engagerade ungdomar att avbryta den resa det innebär att vara del av ett politiskt ungdomsförbund.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.