Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-24 18:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/sovjets-fall-var-beviset-pa-frihetens-kraft/

LEDARE

Ledare: Sovjets fall var beviset på frihetens kraft

Michail Gorbatjov, 1931–2022
Foto: Chris Hardy/TT

DN 1/9 2022. Människans dröm om frihet är starkare än arméer och murar. Det är Michail Gorbatjovs arv.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.

Mellan andra världskriget och 1989 stod kampen mellan två system.

Det ena gav människor rätt att själva välja sina styrande. Det tillät fri press, fri opinionsbildning, människor fick resa fritt, tillbe vilken gud de ville och i möjligaste mån styra sitt eget öde.

I det andra styrde en elit som aldrig behövde ansvara för sina handlingar i fria val. Den som protesterade slängdes i mörk cell. Systemet var dessutom uttalat expansivt, stod berett att utöka sin makt med våld och höll därför hundratusentals soldater stridsberedda i satellitstater, lika ofria som centralmakten.

Ändå blev många i väst förvånade när Sovjetunionen brakade samman för trettiotalet år sedan, under generalsekreterare Michail Gorbatjov. Var det verkligen illa? Även om sovjetsocialismen hade få öppna försvarare – i Sverige var det Vänsterpartiet Kommunisterna som länge kurade under sitt ideologiska paraply med hammaren och skäran – försökte många tona ner det faktum att Moskvas diktatur var något absolut ont.

Sverige skulle gå en ”tredje väg”. Vi var formellt neutrala mellan demokrati och diktatur.

Sovjetunionens och dess satellitstaters fall var ett ytterst konkret bevis på att människan vill frihet.

Michail Gorbatjov som avled på tisdagen vid 91 års ålder erkände däremot det alla innerst inne visste: hans system var icke-fungerande, orättfärdigt och på alla sätt – moraliskt, politiskt, ekonomiskt – korrumperat.

Diktaturens försvarare och förmildrare i öst som väst förde en hopplös kamp. Sovjetunionens och dess satellitstaters fall var ett ytterst konkret bevis på att människan vill frihet.

Och det vill hon fortfarande. Det är lätt att glömma. Det är mörkt på många håll i världen, demokratin är på tillbakagång, auktoritära regimer stärker sitt grepp och friheten är på undantag som politisk fråga.

I den årliga sammanställningen från det amerikanska demokratiinstitutet Freedom house konstateras att ”den globala friheten står inför ett allvarligt hot”. 38 procent av jordens befolkning lever i dag i icke-fria länder, den största andelen sedan 1997.

Det handlar inte bara om politiskt förtryck som i Ryssland och Kina. Det religiösa förtrycket håller fortfarande ett järngrepp över stora delar av världen. Och minskar friheten försvinner också mänskliga rättigheter för minoriteter, kvinnor, aktivister.

Men omvandlingarna under Michail Gorbatjov ger en evig insikt att det aldrig är hopplöst. Även det otänkbara kan hända. Murar kan falla, järnridåer öppna sig. Frihetens kraft är inte svagare i dag än åren före Sovjetunionens kollaps och demokratiseringen av Östeuropa.

Den cyniske kan peka på att det som såg ut som frihetens gryning i det postsovjetiska Ryssland snabbt förbyttes i demokratiska bakslag, korruption och Putinregimens repressiva aggressivitet. Men då glömmer man vilken effekt murens fall fick för folken i det av kommunismen förslavade Central- och Östeuropa.

Tidigare sovjetiska delrepubliker och marionettstater förvandlades till livskraftiga demokratier som snabbt sökte sig till sammanslutningar som EU och Nato.

Omvandlingarna under Gorbatjov ger en evig insikt att det aldrig är hopplöst. Även det otänkbara kan hända.

Det är just den transformationen av Ukraina som fick Vladimir Putin att skicka in först sabotörer och infiltratörer, sedan pansarvagnar och soldater över gränsen.

Michail Gorbatjov sökte inte Sovjetunionens sönderfall, hans mål var en socialism med mänskligare ansikte. Men när människor får vittring på frihet sätts krafter i rörelse som maktens män inte alltid kan stå emot.

Hoppet finns kvar i mörkret. Demokrati, nedrustning och fred är alltid en möjlighet. Människan vill frihet. Det är Gorbatjovs arv.

Ämnen i artikeln

Ryssland
Demokrati

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt