Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-01 01:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/sprid-inte-corona-eller-falska-nyheter-om-viruset/

Ledare

Sprid inte corona – eller falska nyheter om viruset

Xi Jinping, informationskrigare.
Xi Jinping, informationskrigare. Foto: Xinhua

DN 20/3 2020. Kina och Ryssland använder corona som vapen i en biologisk informationskrigföring. Hjälp dem inte att sprida falska nyheter.

”Denna artikel är mycket viktig för oss alla. Var vänlig läs och retweeta den.”

Så skrev Zhao Lijian, talesperson för det kinesiska utrikesdepartementet, nyligen på Twitter. Artikeln han refererade till hade rubriken ”Covid-19: Ytterligare bevis för att viruset skapades i USA”.

En annan mycket viktig sak, som Zhao dock glömde nämna, är att artikeln är publicerad på en kanadensisk sajt känd för sina bisarra konspirationsteorier. Sajten har kategoriserats som Putinvänlig, Förintelseförnekande och vaccinskeptisk – med andra ord just den cocktail som präglar mycket av den propaganda som nu är i svang med syftet att destabilisera de västliga demokratierna.

Dagligen kommer nya exempel på hur framför allt den kinesiska och ryska regimen använder det nya coronaviruset som vapen i en sorts biologisk informationskrigföring. 

Från kinesiskt håll handlar mycket om att slå ifrån sig Pekings ansvar för pandemin. Men viruset har sitt upphov i Kina och fick stor hjälp i sin spridning av diktaturens ständiga reflexer att ljuga, tysta, förneka, försköna och hemlighålla. 

Det är fakta som klär av Xi Jinpings regim och får den att framstå i sin rätta dager, som ett allvarligt hot mot resten av världen. Det förändras inte av att Xis underhuggare gör sitt bästa för att förmedla en annan bild.

Något längre västerut är den ryska propagandamaskinen i full gång med ett liknande uppdrag. En EU-rapport förmedlad av Financial Times beskriver en pågående ”kraftfull desinformationskampanj” om corona från ryska statsmedier och andra Putintrogna källor. Tidigare har ryska fejkkonton bland annat spritt myter om kriget i Syrien och de franska gula västarna; nu är det viruset som är huvudfokus.

Syftet är, skriver tidningen, att förvärra krisen genom att underminera förtroendet för västländernas sjukvård, förstärka känslan av förvirring, panik och rädsla och försvåra för människor att hitta korrekt information om pandemin.

Metoden är att skapa ett faktakaos där det inte finns sanning eller lögn, bara versioner av sanning.

Europeiska unionen har också en informationssajt, ”EU vs disinfo”, som redovisar och sammanställer den ryska propaganda som konstant riktas mot Sverige och övriga medlemsstater. Coronaviruset har gett de ryska desinformationsfabrikerna bråda dagar; budskapen är många och förvirrande, ibland direkt motsägelsefulla.

Metoden är att skapa ett faktakaos där det inte finns sanning eller lögn, bara olika perspektiv på och versioner av sanning. Syftet är att vi inte ska lita på någon, bli alltmer misstänksamma mot institutioner och regeringar, ständigt gå runt med tanken att systemkollapsen är nära.

En person tycks glädja sig särskilt åt coronavirusets framfart och dess möjligheter att användas i infokriget: Alexander Dugin, mannen som beskrivits som filosofen bakom putinismen.

Han ser virusutbrottet som den utlösande faktorn bakom ”kollapsen av den liberala kapitalismen som universal modell”. Med västvärlden, skriver Dugin, kommer utslitna idéer om marknadsekonomi, mänskliga rättigheter och teknisk utveckling också att falla. Man hör jublet mellan raderna.

Och ja, det är uppenbart att corona har inneburit en ny chans för dem som vill demokratin illa. Falska nyheter och subversiva budskap sprids även i Sverige.

Men det finns en annan framtid än Dugins. Där blir västvärlden stärkt av samarbete under och efter krisen, där visar den fria ekonomin än en gång sin förmåga att studsa tillbaka, där kvarstår demokrati och mänskliga rättigheter som främsta garanter för att människor ska få ett drägligt liv. 

Där krymper till slut utrymmet för män som Alexander Dugin och Zhao Lijian, frihetens fiender, representanter för ett antidemokratins virus som är farligare än corona.