Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Stå emot ytterkanternas sirensång

DN 8/9 2018. Den politiska mitten är inte en blaskig kompromiss. I stället utgör den det kraftfält som gör att vi kan leva tillsammans.

VAL 2018

Den framstår lätt som en lam kompromiss mellan höger och vänster: den politiska mitten. Lite som alltför utblandad saft – varken söt eller törstsläckande. 

Att vara liberal är att vara kluven. Så beskrivs ofta vi som omfamnar den tradition som starkast förknippas just med det politiska mittfältet: vilja lite höger, lite vänster, kompromissa mellan de båda till slut.

Den här bilden kommer sig av den form svensk politik tagit de senaste 100 åren, karakteriserad av konflikt om hur ekonomiska resurser ska fördelas, inom ramarna för den liberala demokratin. Vänstern har velat omfördela mer, högern mindre. Liberaler har hamnat mitt emellan.

Mittenpositionen var egentligen aldrig en kompromiss mellan höger och vänster. Den var resultatet av en principiell hållning om att människor ska forma sina egna liv och att det kräver både att de behåller makten över sin inkomst och att vi gemensamt ser till att alla ges grundläggande verktyg för att staka ut en egen riktning.

Lite grand? Både och? Mittemellan? Den politiska mittens svar är ”nej”. Liberalen är inte kluven.

Men att den politiska mitten inte utgör en kompromiss mellan två ytterkanter blir tydligare när konfliktlinjerna dras om och ekonomin försvinner ur fokus.

Ska politiker avgöra vad svenskhet är? Vem som är svensk? Ska staten användas för att forma en etniskt eller kulturellt homogen nation? 

Lite grand? Både och? Mittemellan? Den politiska mittens svar är ”nej”. Liberalen är inte kluven.

Det är inte en mittenposition att svara ”nja” när frågan är ”demokrati eller diktatur?”. Det är det inte heller när det gäller om politiken ska skapa ett folk som tycker, tänker och tror mer lika. Eller som ska se mer lika ut. 

Egentligen är det engelska ordet centre bättre än svenskans mitten. För det handlar inte om en punkt halvvägs från en extrem till en annan. 

Den politiska mitten utgör ett eget område – ett centrum. Det är en plats dit inte bara svensk, utan också västeuropeisk och nordamerikansk politik har förlagts sedan andra världskriget. 

Det är en plats med spännvidd. Den har rymt både en centre-left och en centre-right, socialdemokrater och borgerliga. 

De har haft gemensamt att de inte har fokuserat på vilka som tillhör den nationella gemenskapen och vilka som inte gör det. Och de har varit eniga om de gemensamma ramarna: statens demokratiska styre, rättsstatens begränsningar av maktens räckvidd, upplysningstidens idéer om förnuft och rationalitet, fakta och empiri, om en gemensam verklighet som vi alla kan förhålla oss till.   

Det är svårt att leva tillsammans. I mänskliga grupper, stora som små, uppstår alltid konflikter. Genom historien har de ofta blivit blodiga. Politikens centrum är inte bara en plats, utan ett kitt som gör det möjligt att leva tillsammans, att hantera konflikter och bevara det civiliserade samhället.

För första gången på drygt ett halvsekel hotas detta kitt. Runt om i Europa och i USA gör ledare framgångsrikt politik just av att skilja mellan dem som hör hemma i gemenskapen och dem som inte gör det. De attackerar idéerna om fakta och empiri och underminerar rättsstaten. 

När de får luft under vingarna och stöd vid valurnorna lockas en del som tidigare stått stadigt i politikens centrum att också flytta sig mot dess gränser. 

Men ytterkanternas sirensång måste stås emot. Politiken bör ankras i mitten – och dess centrum upprätthållas och försvaras. 

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.