Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 08:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/staten-maste-sakerstalla-mobiltackningen/

Ledare

Staten måste säkerställa mobiltäckningen

Mobiltelefonin är i dag viktig för deltagandet i demokratin. Foto: Fredrik Sandberg/TT

DN 3/6 2019. Vid utbyggnaden av 5G-nätet ska regeringen garantera de allra flesta tillgång till internet. Det krävs för att alla ska kunna delta i samhällslivet och det offentliga samtalet på likvärdiga villkor.

Den äldre generationen minns tiden då dåvarande Televerket hade monopolställning och ägde alla landets telefoner. På få områden har den socialdemokratiska maktfullkomligheten varit så osmickrande. Servicen var dålig därför att den kunde vara det – det fanns bara en operatör. Ville man ringa fick man acceptera Televerkets urusla villkor.

På bara några decennier har vi gjort ovärderliga liberaliseringar på telefonimarknaden. Men i ljuset av demokratiska principer kräver den accelererande teknikutvecklingen, i kombination med Sveriges unika geografiska förutsättningar, en diskussion om statens grundläggande uppgifter.

Under den här månaden avgörs vilka operatörer som får licenser för 5G-nätet, vilket kommer att användas för nästa generations mobiltelefoni och innebära mer datautrymme och snabbare hastighet. Men det är inte längre bara telefonerna som är uppkopplade. En allt större del av vår hushållselektronik håller på att automatiseras. Detta sakernas internet (IOT) kräver uppkoppling mot 5G.

I ett så kallat ”smart hem” kan man låsa upp ytterdörren åt gästerna när man själv är sen från jobbet, beordra högtalaren att spela en viss låt eller tända och släcka lampor. Forskare förutser också att sjukhusdrönare och självkörande bilar i framtiden kommer att använda 5G-nätet.

Enligt SVT:s Aktuellt (30/5) har de operatörer som köper mobillicenserna inte fått i uppgift att se till att även glesbefolkade områden får ta del av tekniken. Det innebär att en stor del av vårt avlånga land riskerar att hamna i mobilskugga. Landsbygden kommer, enligt generaldirektören för Post- och telestyrelsen, att ”få del av teknikutvecklingen när det finns kommersiella villkor som stöder det”.

Riksdagen har ställt sig bakom krav på att täckningen ska vara god i hela landet. När SVT frågade digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) hur det ska gå till kunde han inte svara på vilka verktyg man planerar att använda för att säkerställa detta.

Frågan om gränsen för statens ansvar aktualiseras i det här fallet. Har medborgare inte någorlunda likartad tillgång till avgörande informations- och kommunikationskanaler som post, tåg och telefoni kan den demokratiska principen om allas rätt att delta i samhällslivet och det offentliga samtalet på likvärdiga villkor sättas ur spel. Internet är ingen fluga, och det är enkelt att inse att det bör läggas till listan.

Ur det här perspektivet är det problematiskt om mobilnätet, i dag en viktig del i infrastrukturen för deltagande i civilsamhälle och politik, bara fungerar i tätorterna. Särskilt med tanke på att både järnvägsförbindelser och postutdelning de senaste åren har varit minst sagt skakiga.

Men man inser snabbt att tekniken i det här fallet sätter gränser. Varje ny mast kommer att täcka ett relativt litet område – ännu mindre än tidigare generationers master – och att överhölja Sveriges yta med höga stolpar är vare sig estetiskt önskvärt eller ekonomiskt försvarbart. Det är därför inte rimligt att garantera varje enskild svensk perfekt 5G-täckning. En del bor helt enkelt för långt bort, och för dem måste man hitta andra lösningar. Men detta gäller enbart i undantagsfall.

Huvudregeln måste vara att svenska medborgare kan förvänta sig tillgång till internet. I det här fallet innebär det att regeringen bör kräva av operatörerna att 5G-nätet fungerar för de allra flesta. Räcker marknaden inte till för detta har staten en skyldighet att täcka upp. Det krävs, om inte annat för att upprätthålla förtroendet för dess legitimitet.