Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-20 06:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/stoppa-oljan-ar-inte-gratis-for-eu-men-den-stora-forloraren-ar-putin/

LEDARE

Ledare: Stoppa oljan är inte gratis för EU – men den stora förloraren är Putin

Ursula von der Leyen levererar ytterligare ett sanktionspaket.
Ursula von der Leyen levererar ytterligare ett sanktionspaket. Foto: Jean-Francois Badias / AP

DN 5/5 2022. Förra året stod oljeinkomsterna för 45 procent av den ryska statskassan. Ett embargo kräver europeiska uppoffringar men slår hårt mot Putin.

Det är rätt sak att göra.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.

Vi gör det som är rätt, men vi gör det alltid sent. Christoph Heusgen, säkerhetspolitisk rådgivare till Tysklands förra förbundskansler Angela Merkel, riktade i förra veckan kritik mot hennes efterträdare Olaf Scholz.

Det är en träffande beskrivning – men faktiskt inte bara vad gäller Scholz. Förhala och skjuta upp gjorde även Merkel när hon ställdes inför svåra beslut, men landade oftast rätt när det verkligen gällde. Det handlar snarast om ett tyskt modus operandi.

Detsamma kan sägas om EU, vilket inte är så konstigt. Vad Berlin tycker är avgörande för unionens vägval.

Sedan Putin började dra samman trupperna vid Ukrainas gräns förra året har dynamiken varit pinsamt klar. Tyskland tvekade först. Bryssel framstod som splittrat och lamslaget.

När invasionen inleddes kom dock svaret snabbt. Tyskarna skickade vapen till Ukraina, hela unionen ställde sig bakom tuffa sanktionspaket mot Ryssland.

Men när det kommer till den ryska gasen och oljan – som USA har blockerat – har både Berlin och Bryssel fortsatt att tveka, trots tryck från flera medlemsländer. Det ser nu ut som att det kan ändras, i alla fall vad gäller oljan.

I förra veckan öppnade Tyskland för ett oljeembargo. På onsdagen presenterade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen ett förslag på ett sjätte sanktionspaket. Importen av rysk olja till unionens medlemsländer ska vara avslutad inom sex månader.

Ett hårt slag mot Putin, om det blir verklighet – på onsdagskvällen rapporterades om motstånd från Ungern och ett par andra länder.

Det är värt att göra uppoffringar för ett Europa där varje land bestämmer över sitt eget öde.

De som motsatt sig ett oljeembargo, och framför allt den tyska regeringen, har framfört två huvudargument. Priset för Europa skulle vara mycket högt. Och Ryssland kommer ändå kunna styra om exporten till andra.

Det stämmer bara delvis.

Sant är att det inte är gratis för Europa att sluta använda rysk olja. Något fullvärdigt substitut finns inte på kort sikt. Energipriserna kommer stiga ytterligare, liksom inflationen över lag.

Men i dagsläget finns det ingenting som Europa kan göra som inte kostar på. Och att låta sig förvandlas till Putins gisslan är inte ett alternativ.

I stället för att värja sig mot ytterligare åtgärder bör EU fokusera på att hantera kostnaderna så att de blir så små som möjligt, och fördela dem rättvist mellan och inom medlemsländerna.

Det är också sant att Moskva ökar exporten till Indien och Kina. Men faktum är att det inte på långa vägar kan ersätta den till Europa. Infrastrukturen existerar helt enkelt inte. Till Tyskland, Italien, Bulgarien och andra europeiska länder flödar oljan genom ledningar. Nya sådana till Kina och Indien uppstår inte ur tomma luften, inte heller stora oljetankers.

De sanktioner som redan genomförts har satt den ryska ekonomin i gungning. Moskva har tvingats införa kapitalkontroller för att undvika en finanskris. Bnp förutspås falla med omkring 10 procent i år.

Förra året stod oljeinkomsterna för 45 procent av statskassan. Stryps Europas import slår det stenhårt mot regimen.

EU-ledarna bör snarast klubba kommissionens sanktionspaket. Helst också korta utfasningsperioden. Och förbereda sig på att klara sig utan gasen.

Inte för att det är gratis att stoppa importen av rysk energi. Utan för att Putins förlust är större.

Och för att det är rätt sak att göra. För Tyskland och resten av EU. Det är värt att göra uppoffringar för ett Europa där varje land bestämmer över sitt eget öde.

Ämnen i artikeln

Olaf Scholz
Ryssland

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt