Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-16 09:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/stoppa-sjukdomen-och-konspirationsteorierna/

Ledare

Ledare: Stoppa sjukdomen – och konspirationsteorierna

Tiden i väntrummet är snart över.
Tiden i väntrummet är snart över. Foto: Jonas Lindkvist

DN 18/12 2020. I pandemins spår kommer infodemin. Vi måste stärka vårt immunförsvar mot de grasserande konspirationsteorierna – och vaccinera oss mot själva sjukdomen.

Det kallas för ”the great reset”, den stora återställaren. Det är en av konspirationsteorierna om covid-19 och går ut på att FN och WEF, World Economic Forum, planerar en ny ekonomisk ordning. Där ska världen ledas in i något sorts kommunistiskt system styrt av storföretag och ”globalister”.

Precis allt går att trycka in i teorin, vilket är adelsmärket för en bra konspiration. Den förklarar klimatlarm, invandringspolitik, globalisering – och inte minst pandemin och vaccinationen.

Som alla konspirationssoppor värda namnet innehåller den ett kryddmått fakta. WEF har verkligen en plan för att ”återställa” länders ekonomi efter pandemin. Med herravälde, elitstyre och nya världsordningar har den förstås inget att göra.

Men vi lever i konspirationsteoriernas tid, och i pandemins spår kommer infodemin. På torsdagen höll Folk och försvar ett seminarium med titeln ”Covid-19 i media och i myt”. Där deltog bland andra Emma Ricknell, statsvetare på Linnéuniversitetet, som kallade dagens situation en ”perfekt storm”:

Människors behov av information om pandemin ökar. Samtidigt tillbringar vi mer tid vid datorn, där avståndet till felaktigheter, lögner och konspirationer är mycket kort. ”Spridningen av missinformation i år har varit extrem”, sa Ricknell.

Vi är alltid bara ett par klick ifrån en galen värld.

På torsdagen kom också beskedet att Sverige och EU kan börja vaccinera mot covid senast den 27 december. Det är fantastiska nyheter och innebär ett stort steg mot att stoppa pandemin.

Men just vaccin är föremål för sega konspirationsteorier, som riskerar att fördröja segern över sjukdomen och leda till människors död eller livslånga komplikationer av covid-19.

Vi är alltid bara ett par klick ifrån en galen värld.

Att många har frågor och känner oro inför coronavaccinet är inte märkligt. Men, som Emma Ricknell uttryckte saken: Det finns en risk att tvivlet korspollineras in i en rörelse som ifrågasätter alla vacciner, vilket i sin tur lätt korspollineras med andra konspirationsteorier.

För teorierna sammanfaller gärna. Judarna påstås styra ”storkapitalet” och därmed världen. Läkemedelsindustrin är en del av storkapitalet och tjänar pengar på sjukdom och vaccin. Alltså är sjukdom och vaccin ett påhitt, skapat av läkemedelsbolagen, storkapitalet – och judarna.

Hur processen ser ut, och hur nära konspirationerna ligger varandra, illustreras av SVT-serien ”Vaccinkrigarna” vars sista avsnitt sändes på onsdagen. Där gav flera framträdande vaccinkritiker sin syn på vad som sker: Vaccinet är ett sätt att minska befolkningen. Det innehåller steriliseringsmedel. Bill Gates ligger bakom. ”De” har släppt ut viruset för att skrämma världen till underkastelse.

En av de i Sverige mer profilerade vaccinskeptikerna lade, när hon trodde att kameran var avstängd, fram sin världsbild. Den är lätt att känna igen från obskyra nätadresser: ”Makteliten”, eller ”New world order” använder vaccinet för att göra människor mindre intelligenta och därmed lättare att styra. Förintelsen gick inte till som våra barn lär sig i skolan, den är en ihopkokt historia vars syfte är att ingen ska våga kritisera makteliten – alltså judarna.

Människor som är oroliga för pandemin och biverkningar av det kommande vaccinet har många källor att gå till. Fojo, det svenska institutet för medieutveckling, har till exempel sin Faktajour med länkar till studier, myndigheter och faktakollar. BBC har en liknande funktion på engelska. Det är sådan information som måste ut, inte sägner om världseliter och hemlig sterilisering.

Ett virus har spritts globalt. Forskare har lyckats få fram ett vaccin. Om vi tar sprutan kan vi stoppa pandemin. Ofta är världen inte mer konspiratorisk än så.

Ämnen i artikeln

Vaccination
Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt