Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-22 09:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/susanne-nystrom-antligen-far-aldre-sin-frihet-tillbaka/

Ledare

Susanne Nyström: Äntligen får äldre sin frihet tillbaka – nu måste andra ta större ansvar

Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Statsepidemiolog Anders Tegnell. Foto: Jonas Ekströmer/TT

I och med att äldreboendena öppnar byter Sverige coronastrategi. Från och med 1 oktober är det bara den smittade som ska isoleras. Inte den som absolut inte får bli smittad.

Även om beslutet att införa besöksförbud på äldreboendena var nödvändigt, var det inte lika oproblematiskt som det ibland har låtit. I Socialstyrelsens broschyr ”Din rätt till vård och omsorg” står det tvärtom: ”Även om du bor i ett äldreboende är det ditt eget hem... Här är det du som bestämmer när någon ska hälsa på.”

Så har det inte varit sedan i våras, men från och med den 1 oktober blir det en återgång till det normala. Det meddelade regeringen på tisdagen, vilket är det enda rimliga.

Coronaspridningen i samhället är numera låg och på boenden har den nästan upphört. Därmed finns det ingen anledning att inte låta äldre välja vilka som ska släppas över tröskeln, dock med en vädjan om att äldreboenden bör se till så att anhöriga inte kommer i kontakt med andra på boendet.

Ytterst handlar det om vem som ska isoleras: den som är sjuk eller den som absolut inte får bli det.

Det handlar dels om självbestämmande. Dels om att många som bor på äldreboenden har ganska kort tid kvar att leva och den sista tiden i livet ska familjer i mesta möjliga mån få vara tillsammans.

Dessutom är öppningen av äldreboendena ett viktigt och riktigt vägval, som säger någonting större än att det är fritt fram att ta emot besök. Utgångspunkten i coronastrategin har hittills varit att skydda riskgrupper, som därmed måste isoleras, eftersom Sverige inte lyckades begränsa den allmänna smittspridningen.

Att häva besöksförbudet innebär ett skifte, som ställer högre krav på att den som är smittad eller har symtom tar ansvar för sin isolering, samt att vi testar och smittspårar mer för att bryta smittkedjor. När virusspridningen i samhället är begränsad är detta den mest humana strategin, eftersom den medför att personer i riskgrupp slipper avstå från sina vanliga sociala kontakter på obestämd tid.

Ytterst handlar det om vem som ska isoleras: den som är sjuk eller den som absolut inte får bli det.

Ämnen i artikeln

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt