Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-20 13:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/susanne-nystrom-centerpartiet-borde-ha-gatt-langre-i-skolfragan/

LEDARE

Susanne Nyström: Centerpartiet borde ha gått längre i skolfrågan

Annie Lööf (C) på partistämman i Sigtuna.
Annie Lööf (C) på partistämman i Sigtuna. Foto: Anders Wiklund/TT

På helgens partistämma visade C att de vill vara ett parti att räkna med i skolpolitiken. Det är bra. Men förslagen som ombuden klubbade igenom är långt ifrån tillräckliga.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Kanske var det partiveteranen Anders W Jonssons ord till Annie Lööf, strax efter hennes inledningsanförande på Centerstämman, som bäst ringade in vad det före detta Bondeförbundet vill vara: ”Du har sett till att vi är ett parti som står i centrum av svensk politik”, förklarade han. Och fortsatte med att meddela att Lööf leder ett parti som är tydligt värderingsstyrt, har gått ifrån att vara en del av Alliansen till en självständig liberal kraft, och som är fortsatt starkt på landsbygden samtidigt som partiet har hittat nya väljargrupper på andra håll.

Det är ingen dålig position eller ambition. Men det förpliktigar.

Exempelvis var det nödvändigt att rulla tillbaka beslutet från förra stämman, om att förbjuda icke-medicinsk omskärelse av pojkar, som då blev verklighet efter att ombuden kört över partiledningen och som inte minst kritiserades av judiska och muslimska grupper. Likaså att börja utreda skapandet av en fristående organisation som ska ställa upp i kyrkovalet i stället för partiet. Samt att markera mot utvecklingen i Polen och Ungern, där den liberala demokratin sakta men säkert monteras ner, och understryka att en av partiets viktigaste uppgifter är att vara en motkraft.

Det finns alltså en hel del frågor att ta tag i på nästa Centerstämma 2023.

Vidare är det varmt välkommet att centerpartisterna äntligen har vaknat i skolfrågan och visar att de ser de problem och den ojämlikhet som finns. Enligt fredagens beslut ska de jobba för att begränsa köernas roll vid antagningen till friskolor, utreda hur ett nytt resursfördelningssystem kan se ut och verka för att skolor som inte håller måttet ska stängas snabbare än i dag.

Därmed inte sagt att omsvängningen räcker. Stämman som pågick från torsdag till söndag borde ha gått längre och förespråkat att skolköerna avskaffas helt, satt ner foten angående resursfördelningen och accepterat partistyrelsens linje om att på skolnivå knyta betygssnittet till resultaten på de nationella proven så att betygen blir mer rättvisa. På samma sätt kunde Centerkvinnornas motion om att låta kommuner anställa läkare i äldreomsorgen gott ha klubbats igenom. Och ett liberalt parti bör snarare förespråka enhetlig moms än vilja sänka den på enskilda produkter, i det här fallet på mensskydd.

Dessutom tappar Centerpartiet i sin profilfråga miljö och klimat, vilket är ohållbart för ett grönt parti som i stället behöver ta ledartröjan för att lösa vår tids största utmaning. Det gäller även när klimat och biologisk mångfald står mot skogsägarnas intressen, för att nämna ett aktuellt exempel.

Det finns alltså en hel del frågor att ta tag i på nästa Centerstämma 2023.

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt