Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-07 12:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/susanne-nystrom-daliga-skolor-ska-missgynnas/

Ledare

Susanne Nyström: Dåliga skolor ska missgynnas

Skolor ska konkurrera med kvalitet.
Skolor ska konkurrera med kvalitet. Foto: Jessica Gow/TT

Att vara tydlig med betyg och undervisningens kvalitet kan givetvis missgynna en del skolor. Det är halva poängen.

Från och med i höst kommer Skolverket inte att publicera statistik om enskilda skolor. Anledningen är att friskolor anses verka på en marknad där de konkurrerar med varandra, och information som betyg och elevsammansättning kan påverka företagens verksamhet, enligt en dom i kammarrätten.

Den ursprungliga motiveringen kommer inte från en mindre nogräknad skolhuvudman. Processen började förra året när SCB nekade Sveriges kommuner och regioner, SKR, viss statistik med hänvisning till sekretess. Eftersom lika villkor ska gälla för alla kommunala och fristående skolor meddelade Skolverket nyligen att domen innebär att de inte kommer att publicera uppgifter om bland annat elevantal, betyg och andel behöriga lärare för någon skola.

Mångfalden i skolan är inte till för att gynna enskilda företag. Den finns för att föräldrar och elever ska kunna välja skola.

Förutom att det är en ordning som i princip ingen gillar – regeringen har gett Skolinspektionen och Skolverket i uppdrag att kartlägga vad som krävs för att statistiken återigen ska bli publik – är tankegången bakvänd. Mångfalden i skolan är inte till för att gynna enskilda företag. Den finns för att föräldrar och elever ska kunna välja skola, vilket förutsätter korrekta faktaunderlag, bortom glättiga hemsidor. 

Det gäller inte minst om skolvalet blir obligatoriskt, vilket föreslogs i en utredning i våras. I så fall kommer kraven på lättillgänglig information att öka.

Här kan England fungera som förebild. Där betygsätter motsvarigheten till Skolinspektionen skolorna på en fyrgradig skala, vilket publiceras tillsammans med en kort rapport om exempelvis elevprestationer, säkerhet och undervisningskvalitet. Något liknande kan gott införas i Sverige, så att det blir enkelt att få en överblick och jämföra.

Den sortens tydlighet kommer givetvis att missgynna skolor som underpresterar, har stökiga klassrum eller drar ner på elevhälsan. Det är halva poängen.

Ämnen i artikeln

Utbildning
Skolan
Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt