Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-25 12:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/susanne-nystrom-de-enda-som-kan-hoja-kvinnors-pension-ar-kvinnorna-sjalva/

LEDARE

Susanne Nyström: De enda som kan höja kvinnors pension är kvinnorna själva

Mer i plånboken.
Mer i plånboken. Foto: Henrik Montgomery/TT

Inkomstgapet mellan manliga och kvinnliga pensionärer skulle kunna täppas igen. Inte med höjda bostadstillägg, utan genom att varje familj fattar en rad beslut i rätt riktning.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.
VAL 22

Under det senaste halvåret har den politiska debatten kretsat kring pensioner. Två eller möjligtvis tre ganska lika förslag har ställts mot varandra, som i samtliga fall främst går ut på hur mycket skattepengar staten ska skjuta till. Vad folk kan göra själva för att höja sin pension har knappt nämnts, trots att det gång på gång slås fast att pension inte är bidrag utan uppskjuten lön.

Det är synd. För som det står i Statens tjänstepensionsverks studie, som publicerades förra veckan, är det ”viktigt att komma ihåg att de personliga val vi gör i olika faser i livet också påverkar vad vi får i plånboken som pensionär”.

Det senare märks framför allt på att inkomstgapet mellan kvinnor och män i pensionsåldern ligger på nästan 30 procent, när allt från pensioner och bostadstillägg till löner och kapitalinkomster räknas. Då har män 24.878 kronor i månaden efter skatt och kvinnor 17.860 (2019), enligt Pensionsmyndigheten.

Anledningen är inte att pensionssystemet är ojämnställt, utan att det baseras på vad en person har tjänat genom livet. Eftersom kvinnor generellt har lägre timlön, oftare jobbar deltid samt tar ut mer föräldraledighet och vab blir livsinkomsten och därmed pensionen lägre.

Tyvärr är vikten av att ta kommandot över sin egen pension ingenting vi kommer att se på valaffischerna.

Delar av det löser sig ”av sig självt” i och med att kvinnor tar allt större plats på arbetsmarknaden. Statens tjänstepensionsverk ser redan nu att skillnaderna kommer att vara betydligt mindre när 70- och 80-talisterna checkar ut än för dem som går i pension i dag. Dock är prognosen att det även då kommer att finnas ett gap, som åtminstone delvis kan täppas igen om fler får bättre information och parerar i tid.

Exempelvis menar Pensionsmyndigheten att skillnaderna mellan könen inom den allmänna pensionen försvinner om alla män som kan överför sin premiepension till partnern. Nu finns möjligheten bara för gifta och myndigheten föreslår att sambos ska få samma villkor.

Därutöver kan delar av en familjs privata sparande avsättas för pension om den ena väljer att jobba mindre under småbarnsåren. Kvinnor skulle kunna ha högre inkomster på sitt kapital om de var mer på börsen. Och framför allt är det viktigt att sparande ses som lika naturligt för tjejer som för killar – trots det tillhör bara var fjärde 16-årings barnsparkonto en flicka, enligt Avanzas undersökning.

Det är den här sortens långsiktiga åtgärder som måste till för att de som är 20, 30, 40 och 50 år i dag ska få en ljusnande framtid som pensionärer. Men tyvärr är vikten av att ta kommandot över sin egen pension ingenting vi kommer att se på valaffischerna.

Läs fler artiklar av Susanne Nyström.

Ämnen i artikeln

Pensioner
Val 2022

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt