Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-19 11:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/susanne-nystrom-en-bra-start-ar-att-skilja-pa-islam-och-islamism/

Ledare

Susanne Nyström: En bra start är att skilja på islam och islamism

Richard Jomshof och Anders Holmberg.
Richard Jomshof och Anders Holmberg. Foto: Moa Golster/SVT

Mycket tyder på att islamofobi är ett växande problem. Det visar Brottsförebyggande rådets rapport.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

I SVT:s intervjuprogram ”30 minuter” fick Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof frågor om varför han återkommande uttrycker sig negativt om islam. Nu senast: ”islam är en avskyvärd ideologi och religion”.

Jomshof menade att han inte är ute efter att generalisera, utan att han syftar på islamism, vilket programledaren Anders Holmberg bemötte med motfrågan: Men blir det inte så, när man säger islam?

Jo, det är klart att det blir. Frågan är om det spelar någon roll.

Även här är svaret ja. Det blir extra tydligt i flera nya rapporter.

Det tydligaste exemplet är Brottsförebyggande rådets genomgång av islamofobiska hatbrott, som publicerades i onsdags. Där framgår att saker som representanter för högerpopulistiska partier säger påverkar människors inställning. Att det finns flera tecken på att islamofobi är ett växande problem. Och att många som varit utsatta upplever att politiker och medier bidrar till att befästa ett ”vi och dom”-perspektiv, där muslimer tillskrivs gemensamma egenskaper.

Islamofobiska hatbrott är alltså långt ifrån bara ett extremistproblem.

Vidare innehåller rapporten en hel del exempel på när muslimer fått utstå kränkningar av grannar, på jobbet och av helt okända människor. Islamofobiska hatbrott är alltså långt ifrån bara ett extremistproblem.

Det senare bekräftas även i Säpos senaste årsbok, som beskriver en utveckling där gränsen mellan våldsbejakande och ickevåldsbejakande högerextremism blir allt mer diffus. Dessutom anses den tilltagande polariseringen i samhället, inklusive retoriken, bidra till extremistmiljöernas tillväxt, vilket tar oss vidare till ytterligare en färsk rapport.

I Demokratirådets ”Polarisering i Sverige” slås det fast att förtroendevalda bör föregå med gott exempel, genom att undvika att associera problem till vissa samhällsgrupper eller uttrycka sig onyanserat. En bra start är att skilja på islam och islamism.

Ämnen i artikeln

Islamofobi

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt