Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-17 12:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/susanne-nystrom-ett-pris-till-alla-hotade-och-fangslade-journalister/

LEDARE

Susanne Nyström: Ett pris till alla hotade och fängslade journalister

Maria Ressa och Dmitrij Muratov.
Maria Ressa och Dmitrij Muratov. Foto: Isaac Lawrence/TT

Maria Ressa och Dmitrij Muratov respresenterar inte bara sig själva. Årets fredspris är till ”alla journalister som står upp för yttrandefriheten”.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Många hade säkert hoppats att fredspriset skulle gå till någon som symboliserar coronavaccinet. Men norska Nobelkommitténs val av journalisterna Maria Ressa och Dmitrij Muratov är också en hyllning till vaccin.

Som Reportrar utan gränser skriver är journalistik det bästa motmedlet mot desinformation, och falska nyheter bidrar till polarisering och konflikt. Dessutom har coronapandemin använts som svepskäl för att blockera tillgång till information och på många håll infördes snabbt undantagslagar som ledde till att journalister greps.

Tillsammans med att flera länder går i en auktoritär riktning har det sannolikt bidragit till att antalet länder där pressfriheten anses god aldrig har varit så få. Fri och oberoende journalistik är helt blockerad eller hårt hindrad i 73 nationer och begränsad i ytterligare 59. Vidare dödades 50 journalister förra året och över 400 satt fängslade, togs som gisslan eller försvann.

Det visar på vikten av valet av Muratov, som är chefredaktör för en rysk tidning där sex medarbetare har dödats, varav den mest uppmärksammade var Anna Politkovskaja.

Blickar man mot Dmitrij Muratovs hemland Ryssland, som milt uttryckt går i fel riktning, använde sig regeringen exempelvis av repressiva metoder för att begränsa de medier som rapporterade om oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj, som dömdes till fängelse i februari i år. Det visar på vikten av valet av Muratov, som är chefredaktör för en rysk tidning där sex medarbetare har dödats, varav den mest uppmärksammade var Anna Politkovskaja.

Samma sak gäller Maria Ressa, som är Filippinernas kändaste yttrandefrihetsförespråkare, chef för nyhetssajten Rappler med en kritisk hållning till president Rodrigo Duterte och dömd till fängelse men fri mot borgen.

Med de meriterna representerar Ressa och Muratov inte bara sig själva. Årets fredpris tilldelas, med norska Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersens ord, alla journalister som står upp för yttrandefriheten i en värld där demokrati och pressfrihet har alltmer ogynnsamma villkor.

Läs mer:

FNobels fredspris2021 uppmärksammar yttrandefriheten

Martin Jönsson: Maria Ressa möter våldet med ett enormt tålamod

Fredspriset en ”otroligt viktig signal”

Ämnen i artikeln

Nobelpriset

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt