Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-21 12:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/susanne-nystrom-gronsaksodlingen-ar-basta-skolan-in-i-arbetslivet/

Ledare

Susanne Nyström: Grönsaksodlingen är bästa skolan in i arbetslivet

Man får inte vara rädd för att smutsa ner händerna.
Man får inte vara rädd för att smutsa ner händerna. Foto: Sam Stadner

I år bör kommunerna göra ungdomarna en tjänst och bara erbjuda sommarjobb som kräver flit och disciplin. Inte kreativitet och entreprenörsanda.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Varje år har tusentals tonåringar sommarjobb som ordnas av kommunerna. I år har det på flera håll inkommit rekordmånga ansökningar, vilket sannolikt beror på ovanligt stora barnkullar och att servicenäringen knappt anställer på grund av pandemin. Tyvärr gäller samma sak i kommunala verksamheter, där en del kommuner av smittskyddsskäl inte kommer att ta in ungdomar på äldreboenden och förskolor.

Samtidigt som behovet av arbetstillfällen är som störst har alltså kommunerna det som svårast att hitta lämpliga arbetsuppgifter. Stockholms stad har därför förhandlat fram platser på externa företag, vilket är en bra lösning, förutsatt att ungdomarna får utföra riktiga uppdrag.

Där utförs arbetsuppgifter som kräver flit och disciplin. Inte kreativitet och entreprenörsanda.

För om alternativet står mellan ett hobbyliknande hittepå-projekt och inget sommarjobb alls är det senare att föredra. Inte för att sysslolösa tonåringar inte kan utgöra ett problem. Utan för att ungdomar som plötsligt får betalt för att spela trumpet eller göra något som påminner om ett grupparbete i skolan, ges en felaktig bild av vad ett riktigt jobb innebär och hur relationen ser ut mellan prestation och lön.

I stället för att trolla fram saker som egentligen inte behöver utföras kan kommunerna, om jobben inte räcker till alla, dels satsa på fler sommarlovsaktiviteter, dels hjälpa till att lotsa jobbsugna vidare. Förra sommaren var exempelvis behoven stora i de så kallade gröna näringarna.

”Jobben finns, men det hänger på att ungdomarna kan tänka sig att göra detta”, förklarade Annika Bergman, verksamhetsledare på Grönajobb.se, och markerade därmed varför en sommar på grönsaksodlingen eller skogsplanteringen verkligen rustar tonåringar för arbetslivet.

Där utförs arbetsuppgifter som kräver flit och disciplin. Inte kreativitet och entreprenörsanda.

Ämnen i artikeln

Arbetsliv

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt