Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-08 10:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/susanne-nystrom-inte-ens-villaagarna-kommer-undan-klimatforandringarna/

LEDARE

Susanne Nyström: Inte ens villaägarna kommer undan klimatförändringarna

Villorna på bilden har ingenting med artikeln att göra.
Foto: Magnus Hallgren

Med riktade elstöd och sänkt bensinskatt var det kanske lätt att tro att villaägarna skulle skonas från klimatförändringarna. En ny rapport visar att det är tvärtom.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

SBAB:s kartläggning om att hälften av Sveriges villaägare bor i områden som är särskilt utsatta för översvämningar, ras och skred visar att ingen kommer undan klimatförändringarna. Den höga siffran beror på den globala uppvärmningen, som bland annat leder till mer regn och stigande hav, vilket i sin tur gör att många hus riskerar att förstöras.

Det kan få försäkringspremier och boräntor att skena i väg, medan fastighetspriser faller. En del kommer inte att kunna försäkra sina hem. Och för enskilda kan det bli en privatekonomisk katastrof.

Framtidsscenariot är givetvis ingenting som någon önskar. Men precis som att utsläppen ökar risken för nya pandemier, vare sig vi vill eller inte, kommer varje tiondels grad att märkas i nästan alla delar av samhället.

Långsiktigt riskerar villaägaren att komma hem till ett hus som befinner sig under vatten.

”Klimatförändringarna har sina fingrar med överallt,” som sjukdomsekologen Gregory Albery uttrycker saken. Och det enda vi kan göra är att anpassa oss och försöka hålla nere uppvärmningen, så att vi påverkas så lite som möjligt.

I dag gör vi tvärtom. I stället för att föra en politik som minskar risken för pandemier och dränkta villor, blir det snart billigare och mer klimatskadligt att köra ut bilen från uppfarten när både bensinskatten och reduktionsplikten sänks.

Åtgärderna har motiverats med att regeringen behöver se till att människor klarar sin vardag och att folk har röstat på partier som lovat någonting annat. Men att strunta i kraftfulla klimatåtgärder är att välja den enkla vägen, eftersom det är lätt att klaga över priset vid pump, precis som att hävda att klimatnotan inte ska skickas till ”vanligt folk”.

Kortsiktigt kan det kanske vinna politiska poäng. Men långsiktigt riskerar villaägaren att komma hem till ett hus som befinner sig under vatten. Är det verkligen någon som medvetet har röstat för en sådan politik?

Läs fler artiklar av Susanne Nyström

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt