Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-26 09:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/susanne-nystrom-ishockey-vm-ska-inte-spelas-i-diktaturer/

Ledare

Susanne Nyström: Ishockey-VM ska inte spelas i diktaturer

Aleksandr Lukasjenko.
Aleksandr Lukasjenko. Foto: Alexander Zemlianichenko/TT

Årets ishockey-VM måste flyttas från Belarus. Annars är det enda raka att Sverige svarar med bojkott.

Till skillnad från i fjol kommer många av årets idrottsevenemang att bli av. Då skapas inte bara oförglömliga ögonblick och tillfällen att agera hobbydomare från tv-soffan. Det blir även pr-tillfällen för diktaturer, som vi lätt kan vara utan.

I maj är det dags för ishockey-VM. Det arrangeras av Lettland och Belarus, förutsatt att inte Internationella ishockeyförbundet snarast beslutar sig för att ta värdskapet från Aleksandr Lukasjenko.

Ett tips: Gör det. Inte minst eftersom Lettland har vädjat om att slippa arrangera VM tillsammans med grannen, vilket bör välkomnas.

Sedan det riggade presidentvalet i augusti har folk protesterat mot regimen, som svarat med våld och massarresteringar och fått skarp kritik av människorättsorganisationer. Vidare är idrott och politik samma sak i Belarus, ”åtminstone när det gäller ishockey”, som Internationella ishockeyförbundets vice ordförande, Kalervo Kummola, uttryckt saken.

Det behövs inte ytterligare tillfällen där Aleksandr Lukasjenko fritt kan sprida sin propaganda.

Därför är dess ordförande, René Fasel, som tidigare i veckan omdömeslöst gullade med Lukasjenko, helt fel ute när han säger att många människor underskattar den belarusiska regeringens förmåga att gå vidare, modernisera och bygga en ny konstitution.

Alla presidentval sedan 1994 har dömts ut som odemokratiska och efter förra årets val har regimens terror mot befolkningen ökat. Det gäller även flera idrottare, vilket har lett till att Internationella olympiska kommittén har bannlyst bland annat Lukasjenko och Dimitrij Baskov, som är ordförande i landets ishockeyförbund, från sommarens OS i Tokyo.

Carl Bildt menar att mästerskapet måste flyttas – och för att sätta både ishockeyförbundet och Belarus under press bör Sverige snarast meddela att vi svarar med bojkott om värdnationen består.

Det behövs inte ytterligare tillfällen där Aleksandr Lukasjenko fritt kan sprida sin propaganda.

Ämnen i artikeln

Ishockey
Belarus
Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt