Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-23 11:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/susanne-nystrom-krigets-offer-ar-latta-byten-for-manniskohandlarna/

LEDARE

Susanne Nyström: Krigets offer är lätta byten för människohandlarna

Välkomna hit – till usla villkor.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

När kriget bröt ut rådde enighet om att Ukraina skulle stöttas på alla sätt som går. Med flyktingmottagandet i Sverige är det tvärtom. Vi snålar på allt, vilket tvingar in ukrainare i prostitution.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

När Sverige och EU öppnade sina gränser för ukrainska flyktingar tänkte många att det var för en kortare tid. Förhoppningen var att ukrainarna snabbt skulle kunna återvända.

Så blev det inte. I stället inleddes den största människoförflyttningen i Europa på länge och ett år efter krigsutbrottet finns inget slut i sikte.

Överbefälhavare Micael Bydén räknar med att invasionen kommer att pågå i flera år. Migrationsverket tror på fler flyktingar. Och UNHCR och Nordiska ministerrådet menar att det är dags att byta det kortsiktiga tänket som präglar flyktingmottagandet mot långsiktig politik, så att ukrainare får en ärlig chans att integreras i Sverige.

Det borde ha hänt för länge sedan. För även om förhoppningen hela tiden har varit att Ukraina omgående ska få tillbaka sitt land, är det här inte ett lätt krig att vinna. Därför borde ukrainare redan från början ha erbjudits samma mottagande som andra med uppehållstillstånd, där fokus inte ligger på att de snart ska resa tillbaka, utan att de är här för att stanna.

Sverige kan inte stoppa Putins krig. Men vi kan ge krigets offer en värdig fristad.

Då hade en stor andel av de cirka 40 000 ukrainare som bor i Sverige redan kommit långt i sina språkstudier eftersom de till skillnad från nu hade haft rätt att läsa SFI – svenska för invandrare. De hade haft bättre ekonomi, då massflyktsdirektivet bara ger dem 71 kronor per dag, medan en ”vanlig” flykting får upp till 308 kronor i etableringsersättning, max fem dagar i veckan, med möjlighet till en del tillägg.

Vidare hade de behövt hjälp att klara sig igenom byråkratin, där den som saknar svenskt personnummer ofta har svårt att skaffa bank-id eller öppna bankkonto, vilket krävs för att seriösa arbetsgivare ska kunna anställa och betala ut lön.

Bristerna gör att många som drabbats av kriget befinner sig i en betydligt värre situation än nödvändigt. Flera organisationer larmar om att ukrainare i Sverige inte har råd med mat eftersom ersättningen är under existensminimum, det är svårt att få jobb utan att kunna språket och dörren till SFI alltså är stängd. Det vittnas om svartjobb med låga löner. Och utsattheten gör att ukrainare utnyttjas för prostitution och människohandel.

Sammantaget är det här ett skamligt sätt att möta ukrainarna när de behöver Sverige som mest. Särskilt eftersom vi erbjuder de sämsta ekonomiska villkoren i Norden och till skillnad från våra grannar nekar dem full tillgång till vård och plats på introduktionsprogram.

Nu när kriget snart går in på sitt andra år är det dags att göra om och göra rätt. Sverige kan inte stoppa Putins krig. Men vi kan ge krigets offer en värdig fristad.

Läs fler artiklar av Susanne Nyström