Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-02 13:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/susanne-nystrom-lagstadielarare-ska-inte-tvingas-ringa-polisen-och-ange-elever/

LEDARE

Susanne Nyström: Lågstadielärare ska inte tvingas ringa polisen och ange elever

I trygghet.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Många anställda i skola, vård och omsorg kommer inte att kontakta polisen och meddela om de har papperslösa elever eller patienter. Låt oss vara tacksamma för att offentlig sektor tar sitt kärnuppdrag på så stort allvar.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Nyligen berättade läraren Maria Wiman att hon inte tänker anmäla papperslösa elever. Bakgrunden är att det står i Tidöavtalet att kommuner och myndigheter ska vara skyldiga att informera Migrationsverket och polisen om de kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige illegalt.

Därmed faller det på skolpersonal att ange barn, vilket såväl lärarfacken som Lärarnas yrkesetiska råd protesterar emot. Att vidarebefordra information, om det inte är för elevernas bästa, anses strida mot yrkesetiken, och då kan lärare se sig tvingade att bryta mot lagen. Därför menar de att lärare ska undantas om förslaget blir verklighet.

Det är det fler yrkesgrupper som vill. Fackförbundet DIK förklarar att en implementering står i strid med bibliotekslagen, som slår fast att de ska finnas tillgängliga för alla.

Läkare och sjuksköterskor säger i sin tur att informationsplikten krockar med deras etiska riktlinjer. Vidare utsätts vårdpersonal för stor stress om de tvingas utföra en handling som sannolikt förvärrar patientens tillstånd. Även bland dem nämns civil olydnad som en tänkbar utväg.

Det vore fel att införa ett regelverk som gör att det vänder sig i magen på dem som ska verkställa det.

Här är det dags att stanna upp. Givetvis kan politiker peka med hela handen och markera att offentliganställdas lojalitet ska vara hos systemet och skattebetalarna. Men det vore fel att införa ett regelverk som gör att det vänder sig i magen på dem som ska verkställa det.

Olika yrkesgrupper har olika uppdrag. Medan tjänstemän hos polisen och Migrationsverket ska värna rättsstaten och den juridiska processen går lärares, bibliotekariers och vårdpersonals arbete ut på att sätta personen som de har framför sig i centrum.

Det ger en humanitär ingång, som gör det orimligt att kräva att välfärdsarbetare ska stjälpa när instinkten är att hjälpa. Låt oss i stället glädjas över en offentlig sektor som tar sina kärnuppgifter på allvar.

Läs fler artiklar av Susanne Nyström

Ämnen i artikeln

Tidöavtalet
Skolan

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt