Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-15 13:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/susanne-nystrom-lar-av-centern-vanstern-och-miljopartiet/

Ledare

Susanne Nyström: Lär av Centern, vänstern och Miljöpartiet

Bianca Ingrosso röstar på Centern.
Bianca Ingrosso röstar på Centern. Foto: Olle Sporrong/TT

Förr var det vänstern och MP som gällde för de unga och trendiga. I dag är det Centerpartiet.

Ett halvår före det senaste riksdagsvalet sa Bianca Ingrosso att hon tänkte rösta på Moderaterna. Motiveringen var inte precis något man skriver på en valaffisch, men det hör inte hit.

Influerare skapar inte bara trender. De känner dem, plockar upp dem och förstärker dem. Därför var det intressant att hon några månader senare förklarade att hon hade bytt till Centerpartiet, vilket är samma resa som entreprenören och bloggaren Isabella ”Blondinbella” Löwengrip har gjort.

På ett sätt är det givetvis sak samma om enskilda går från M till C, oavsett hur många följare de har i sociala medier. Men när några av Sveriges största influerare tydligt markerar att det är Annie Lööf (C) som gäller, är det ingenting som sker i vakuum.

Särskilt inte eftersom det handlar om två unga kvinnor, som förvisso säkert har gjort research men som därefter troligtvis gör som de flesta: går på känsla. Och det är ingen tvekan om att unga kvinnor känner mer än genomsnittet för Centern, vilket Expressen rapporterade om i veckan (21/7). 

Influerare skapar inte bara trender. De känner dem, plockar upp dem och förstärker dem.

Stödet för C ligger på 13,5 procent bland kvinnor i åldrarna 18 till 29 år och i Sifos mätning strax före valet blev Lööfs parti störst i gruppen. Det kan jämföras med att Centern kanske inte hade klarat riksdagsspärren 2010 om det bara hade varit de unga kvinnorna som gått till valurnorna. Vilket tyder på att Toivo Sjörén, opinionschef på Kantar Sifo, har rätt: C har blivit ett ”kvinnligt och borgerligt miljöparti”.

Om de unga och trendiga för två generationer sedan var vänster och efter millennieskiftet miljöpartister, så är de i dag centerpartister (i alla fall om de är tjejer). Enligt Linda Modig, ordförande i C:s valanalysgrupp, har partiet valt att profilera sig ”som en kraft för medmänsklighet och hopp”, vilket sannolikt inte är långt ifrån det som unga en gång såg i vänstern och MP.

Gemensamt är att alla tre har symboliserat det ena vägvalet i det som många upplevt som sin tids ödesfråga: revolutionen, klimatet och försvaret av den liberala demokratin. De markerar tydligt vilket samhälle de inte vill ha, förklarar varför, och målar upp ett alternativ och en vision som sträcker sig bortom nästa budget.

Oavsett hur man ser på budskapen – vänsterns revolution stannade lyckligtvis på pappret i Sverige – är det något som fler partier bör ta fasta på. Inte nödvändigtvis genom att göra som Centern och byta ut en stor del av väljarkåren samt guida runt influerare i riksdagen.

Däremot uppskattar såväl gamla som unga politiker som vet vad de vill, stakar ut riktningen och håller kursen.

Ämnen i artikeln

Influerare
Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt